4 tapaa valjastaa ruokasooda kodin ihmeaineeksi

 
Ruokasooda on tuttu juttu jokaiselle kotileipurille, mutta leivonnan ja ruonlaiton lisäksi aineesta on paljon hyötyä kodinhoidossa. Tässä Stellan kotisiivouksen asiantuntijoiden pikavinkit, joilla virallisemmissa yhteyksissä natriumvetykarbonaattina (NaHCO3) tunnetun ihmeaineen voi valjastaa kodin luottoapuriksi.
 

1. Ympäristöystävällinen pesuaine pintojen pyyhintään

Kodin ja erityisesti keittiön pintojen puhdistamiseen voi valmistaa pesuainetta helposti itsekin. Sekoita neljä teelusikallista ruokasoodaa yhteen litraan vettä – lopputuloksena on hyvä ja ympäristöystävällinen pesuneste rättitalkoisiin.

 

2. Joka paikan hajunpoistaja

 

Ruokasoodalla poistat hajun vaikka mistä. Jos hajuhaittoja aiheutuu kengistä, ripottele niiden pohjalle ruokasoodaa ja anna aineen jäädä aloilleen kenkien seuraavaan käyttökertaan saakka – tyhjennä kengät vasta, kun olet laittamassa ne seuraavan kerran jalkaan.

Hajut saat irti myös kodin tekstiileistä. Jos kotona vaikkapa sohva tai sohvatyyny tuoksahtaa ikävästi, kannattaa ripotella ruokasoodaa kankaille ja antaa aineen vaikuttaa 15 minuutin ajan. Vartin jälkeen pääsee nauttimaan raikkaasta tunnelmasta, kunhan ensin imuroi ruokasoodat pois kankailta.

Tunkkaista hajua voi torjua muutenkin: jättämällä ruokasoodaa avoimeen astiaan esimerkiksi jääkaappiin tai liinavaatekaappiin. Tai vaikka roskakorin pohjalle.

 

3. Käyttöä myös rasvatahranpoistajana

Kun ruokasoodaa sekoittaa pieneen tilkkaan vettä, seoksena syntyvällä tahnalla voi poistaa rasvatahroja. Hankaamisen jälkeen hetken odotus ennen tahnan poistamista ja avot – tahrankin pitäisi olla tipotiessään.

 

4. Oikea valinta pelastustehtäviin pikkulasten pikkuvahingoissa

Pieni lapsi löytää sisäisen taitelijansa yhtä helposti kuin väriliidulla voi piirtää seinään tai huonekaluun. Kostuta silloin sieni veteen ja ripottele sille hieman ruokasoodaa – sen jälkeen sienellä voi hangata väriliidun piirrosjäljet varovasti pois (mutta oikein hienoista taideteoksista kannattaa kuitenkin ottaa valokuva ennen putsaamista!).

Jos taas vahinko onkin pissaa vuoteessa tai matolla, kannattaa kuivauksen jälkeen valjastaa ruokasooda hajuhaittojen ehkäisyyn kuten tämän listan kohdassa kaksi.

 

Joko olet kuullut Stellan H2O-siivouksesta – kemikaalittomasta pesusta ilman pesuaineita? Lue, miten puhdasta ja kiiltävää tulee UltraH2O-pesussa »

Tilaa H2O-siivous »

Uusi tapa siivota ilman kemikaaleja ja puhdistusaineita
Allergia- ja yliherkkyyskotien suosima