Tällaista on työ kotihoidossa: ”Teemme tärkeää työtä, joka tuntuukin tärkeältä”

 
Kun kotona asumiseen tarvitaan oikeaa ja luotettavaa apua ikääntymisen tai toimintakyvyn heikkenemisen vuoksi, on aika hankkia kotihoidon palveluita. Mutta millaista työtä kotihoito on?

Yksi Stellan kotihoidon työntekijöistä on Martin Larsson. 45-vuotias Martin on koulutukseltaan lääkintävahtimestari ja ambulanssinkuljettaja.

– Olin armeijassa lääkintämies ja ambulanssikuski, ja lapsesta lähtien olen myös ollut vapaapalokunnassa. Tällainen ammatti sopii minulle, sanoo Martin.

Sitä mieltä oli myös ammatinvalintapsykologi, jonka luona Martin kävi kymmenisen vuotta sitten miettiessään, mitä hän haluaa tehdä isona.

– Monen tunnin testaamisen jälkeen hän totesi, että olen jo oikealla alalla, Martin nauraa.

Stellalla Martin on työskennellyt nyt viitisen vuotta. Hän on hyvin pidetty hoitaja, joka hoitaa vakituisesti viittä tai kuutta asiakasta.

– En ole sen erikoisempi kuin kukaan muukaan, mutta tuntuu hyvältä että minuun luotetaan.
 

Luottamus rakentuu rauhassa päivä päivältä

Kotihoito on hyvin henkilökohtaista, sillä asiakasta autetaan elämään itsensä näköistä arkea omassa rakkaassa kodissaan. Siksi kotihoidossa oppii tuntemaan asiakkaat hyvin, mutta luottamuksen rakentuminen vie aikaa.

Martin Larsson
Martin Larsson

– Yleensä käyn aluksi asiakkaan luona kerran tai kaksi viikossa ja myöhemmin luottamuksen kasvaessa joka päivä. Silloin tiedän tehneeni jotain oikein, Martin sanoo.

Yksi tärkeistä opeista työssä on asiakkaan itsemääräämisoikeus.

– Asiakkaan kotiin ei voi vain marssia. Täytyy muistaa, että ollaan asiakkaan kotona. Jos huomaa asioita, joita pitäisi tehdä tai muuttaa, pitää asiakkaan kanssa keskustella ja tehdä ehdotuksia varovasti. Esimerkiksi että jos huonekaluja pitäisi siirtää tai asiakkaan pitäisi syödä tai juoda enemmän.

Martinin asiakkaat ovat 65–95-vuotiaita, ja puolet heistä puhuu äidinkielenään ruotsia kuten Martinkin.

– Onhan se asiakkaalle luonnollisempaa, vapaampaa ja yksinkertaisempaa, että hoitajan kanssa voi käyttää omaa äidinkieltään.

Monet tekevät Martinin kanssa reissuja vaikkapa museoon tai lähtevät jopa kesämökille. Röntgeniin, laboratorioon ja lääkäriin Martin tulee myös mukaan, ellei asiakas sitten tilaa Stellan kotilääkäriä.
 

Läsnäoloa ilman kiireen tuntua

Stellalla työskentelee kolmisen sataa terveyspalvelujen ammattilaista, ja lisää palkataan koko ajan. Kotihoidon asiakkaiden tulee saada hyvää palvelua ilman kiireen tuntua.

– Meillä on aina kaikki tarvittava aika käynneillämme ja pidämme kiinni asiakkaan kanssa sovituista aikatauluista. Joillakin ei ole apunaan muita kuin me.

Tavallisesti yksi kotihoidon käynti kestää yhden tunnin ja pitää sisällään sekä auttamista että jutustelua.

– Usein asiakkaiden lapset soittavat ja kiittävät, että he voivat olla levollisin mielin, kun tietävät vanhempansa saavan tarvitsemaansa apua. Teemme tärkeää työtä, joka tuntuukin tärkeältä.

Kun Martinin pitkäaikainen asiakas kuoli viime vuonna, hän sai kunnian saattaa ystävänsä haudan lepoon arkkua kantaen.

– Sain paljon kiitoksia omaisilta, ja pappi mainitsi puheessaan, että ”Martin mahdollisti tavallisen elämän erilaisine kokemuksineen”. Liikutuin kovasti, sillä se on tällä alalla hienointa mitä voi kuulla.

Lue kotihoidosta »

Kotihoidosta oikea ja luotettava apu arkeen – omien tarpeiden mukaan
Meiltä maksuton suunnittelukäynti ilman sitoumuksia