Lankaliittymät jäävät historiaan – valtaosa turvapuhelimista toimii jo langattomassa verkossa

 
Osa suomalaisista teleoperaattoreista on tiedottanut lankapuhelinpalveluiden lopettamisesta kuluvan vuoden loppuun mennessä. Lankapuhelinverkon lakkauttamisella voi olla vaikutuksia ikääntyneiden turvapuhelinpalveluun, jos lankaverkkoon kytkettyjä puhelimia ei päivitetä ajoissa.

Suomessa turvapuhelinpalveluiden markkinajohtaja Stellan 40 000 turvapuhelimesta noin 5 % on tällä hetkellä kytkettynä lankaverkkoon. Enemmistö Stellan turvapuhelimista ja turvakelloista on siis päivitetty jo SIM-korttiin perustuvaan langattomaan 2G-, 3G- tai 4G-yhteyteen.

– Laitekantaamme on uudistettu jo useamman vuoden, ja meillä on enää noin kaksituhatta lankaverkkoon kytkettyä puhelinta käytössä. Niiden vaihdot langattomiin laitteisiin etenevät hyvässä yhteistyössä kuntien kanssa. Loputkin lankaverkossa oleva laitteet on päivitetty uusiin langattomasti toimiviin varmasti, ennen kuin lankapuhelinliittymät lakkaavat toimimasta, kertoo turvapuhelintoiminnan operatiivinen johtaja Kaj Ignatjew.

Langattomassa puhelinverkossa on useita hyviä puolia perinteiseen puhelinverkkoon verrattuna. Langaton verkko vähemmän herkkä vioille kuin langallinen verkko, ja tarvittaessa turvapuhelin voidaan kytkeä useamman teleoperaattorin verkkoon samanaikaisesti. Lisäksi uusimpia laitteita voidaan ohjelmoida ja päivittää etähallinnalla ilman asentajan käyntiä paikan päällä.
 

Turvapuhelimella turvaa itsenäiseen kotona asumiseen

Valtaosassa Suomen kunnista hankkii turvapuhelinpalvelun Stellan kautta. Turvapuhelin kuuluu kotona asumista tukeviin kotihoidon tukipalveluihin. Tukipalvelu myönnetään asiakkaalle toimintakyvyn arvioinnin ja kuntakohtaisten myöntämiskriteerien perusteella. Avuntarpeen arvioinnin tekee kotihoidon palveluohjaaja tai kotihoidon työntekijä yhdessä asiakkaan ja hänen omaisensa kanssa.

– Teemme tiivistä yhteistyötä kuntien kanssa. Valtaosalle kunnista tarjoamme kokonaisuuden, joka kattaa turvapuhelimet, asennukset, hälytyskeskuksen ja auttajatoiminnan. Toisille kunnille esimerkiksi laitteet, asennukset ja hälytyskeskuspalvelun, jolloin taas auttamiskäynneistä vastaa kunnan kotihoito, Ignatjew toteaa.

Asiakkaan asuinpaikasta ja palvelusopimuksesta riippuen hälytyskeskus lähettää paikalle auttajan, joka on koulutettu turva-auttaja tai kunnan kotihoidon työntekijä. Stellan turvapuhelinpalvelu työllistää yli 150 päivystäjää ja turva-auttajaa.
 

Lue turvapuhelimesta »

Meilta saat Suomen käytetyimmän ja luotetuimman turvapuhelimen
Stellan oma hälytyskeskus päivystää 24/7