Täydellinen sairaala omaan kotiin – ”Omassa sängyssä nukkuu paremmin”

 
Ruth Bensky on asunut nykyisessä kodissaan pian 60 vuotta ja aikoo asua vastakin, niin pitkään kuin voi. Se on mahdollista, koska kotiin voi saada sekä sairaanhoitoa että oikean kotisairaalan. Kun Ruth joutui tulehduksen vuoksi suonensisäiseen antibioottilääkitykseen kolmeksi päiväksi, hän vältti sairaalakäynnit Stellan ansiosta.

Ruth Benskyn luona on helppo tuntea itsensä tervetulleeksi. 85-vuotias emäntämme kertoo hauskoja tarinoita matkoistaan miehensä kanssa. Kuten siitä kerrasta Lyonissa, kun hän päivällisellä joutui yllättäen bisnespuheiden tulkiksi.

– Jouduin kääntämään toiselle ranskasta englanniksi ja toiselle ranskasta saksaksi siihen tahtiin, että ehdin tuskin syödä, Ruth kertoo.

Kielitaitonsa hän oppi opiskellessaan Ranskassa, ja nopeasti käy selväksi että Ruthin elämässä on tapahtumia riittänyt.

Ruth on edelleen aktiivinen ihminen ja lukee lehtiä, touhuaa puutarhassa ja kirjoittaa pitkiä kirjeitä lapsenlapsilleen. On kuitenkin ollut jaksoja, jolloin hän on tarvinnut sairaalahoitoa.

– Kerran kun tyttäreni oli käymässä, pulssini nousi korkeaksi. Syyksi löytyi tulehdus, johon tarvitsin antibiootteja, Ruth muistelee.

Pulssin noustua Ruth ja hänen tyttärensä soittivat kotilääkärille, joka pääsi nopeasti paikalle arvioimaan tilanteen. Ruthille järjestettiin Stellan kotisairaala, jossa hän sai suonensisäisesti lääkitystä kolmen päivän ajan.

Vaikka Ruth tarvitsi välitöntä hoitoa, kotisairaalan ansiosta hän ei joutunut kertaakaan lähtemään pois kotoaan. Kotisairaalan lääkäri ja sairaanhoitajat hoitivat kaiken hoidon tarpeen arvioinnista verikokeisiin ja lääkitykseen.

Ruth

Ruth Bensky

Ruthin hoito kesti vain muutamia päiviä, mutta kotisairaalassa voidaan toteuttaa myös kuukausien mittaisia hoitojaksoja.

– Kotisairaala on hyvä vaihtoehto siksi, että toipuminen kotona on usein nopeampaa. Omassa sängyssä nukkuu paremmin, ja kotona on helpompi viettää aikaa läheisten kanssa sekä välttyä sairaalan mahdollisilta tartuntariskeiltä, kertoo Stellan kehityspäällikkö ja sairaanhoitaja Minna Melkko.
 

Ystävyyttä, turvallisuutta ja sujuvaa hoitoa

Ruthin mukaan helppous oli yksi tärkeimmistä syistä valita Stella. Aiemmin käynti sairaalassa tai terveysasemalla saattoi valmisteluineen, pukeutumisineen ja matkustamisineen viedä puolikin päivää.

– Silloin kuulin että sairaanhoitoa voi saada kotonakin. Kaikki luonani käyneet hoitajat ovat olleet ihania ja täsmällisiä, Ruth kertoo.

Ruth, Minna Melkko ja Ella Mosorin
Ruth Bensky, Minna Melkko ja Ella Mosorin

Yksi Ruthia hoitaneista Stellan hoitajista on Ella Mosorin. Kun Ella ja Ruth tapaavat pitkästä aikaa, kaksikolla alkaa heti ystävällinen jutustelu. Terveydestä vaihdetaan vain muutama sana, ennen kuin keskustelu kääntyy puutarhanhoitovinkkeihin.

– Kun hoitaa asiakasta hänen kotonaan, terveysasioiden lomassa on helppoa jutella ja opetella tuntemaan toista. Kotiympäristössä se on paljon luonnollisempaa kuin sairaalassa, Ella sanoo.

Myös lääkäristä tulee kotisairaalassa tuttu kasvo, sillä hoidosta vastaa yksi ja sama lääkäri koko hoitojakson ajan. Ruthin mukaan siitä tulee turvallinen olo.

Kotisairaalan lisäksi Ruthille on tullut tutuksi Stellan tavallisen kotisairaanhoidon palvelut. Kun Ruthilla hoidettiin kotona jalan haavaa, tavoitteena oli välttää leikkaus. Plastiikkakirurgiakaan ei tarvittu, kun jalka saatiin kuntoon kotisairaanhoidon avulla.

– Olen sitä mieltä, että ihminen kyllä pärjää. Haluan asua kotona niin pitkään kuin mahdollista, Ruth toteaa ja halaa meitä lämpimästi ennen kuin lähdemme.

Kuvat: Elisa Häggström

Lue kotihoidosta »

Kotihoidosta oikea ja luotettava apu arkeen – omien tarpeiden mukaan
Meiltä maksuton suunnittelukäynti ilman sitoumuksia