Oikoreitit kielletty – näin vältät kaatumisia lumella ja jäällä
Lumi, pakkanen ja jää. Ne tekevät hyvän ja kauniin suomalaisen talven, mutta ne myös vaikeuttavat lukuisten suomalaisten päivittäistä elämää tekemällä liikkumisesta vaivalloisempaa.
Vaikka kaikenikäiset liikkujat voivat kaatua tai liukastua talvella tavallista helpommin, ikäihmisille kaatuminen on erityisen riskialtista. Siinä missä nilkan murtuma voi tietää kipsausta kuukaudeksi tai ranneluun murtuma kuudeksi viikoksi, pelätty lonkkamurtuma voi johtaa liikunta- ja toimintakyvyn merkittävään heikentymiseen ja jopa kuolemaan.
Siksi kokosimmekin kasan vinkkejä, joilla kaatumiseen liittyviä riskejä voi vähentää – ikään katsomatta.
Etsitkö apua kaatumisen estämiseen tai kaatumisesta toipumiseen? Stellalta saat helposti kotiisi avuksi kotihoidon, kotisairaanhoidon ja fysioterapian ammattilaiset ja pääkaupunkiseudulla myös kotilääkärin.
Panosta jalkoihisi ja pukeudu lämpimästi
Hyvä pito on talvella erityisen tärkeää. Turvallisimmissa talvikengissä pohja on matala ja leveä, ja pohjan kuvioinnissa on selvät ja syvät urat. Lisäksi kannattaa harkita kenkiin laitettavien liukuesteiden hankkimista. Liukuesteitä on erilaisia, joten niistä kannattaa kysyä mielipiteitä tuttavilta ja kaupan myyjältä.
Muista myös pukeutua lämpimästi. Kun olet pukeutunut lämpimästi, lihaksesi pysyvät lämpimämpinä ja rennompina, jolloin on helpompi pitää itsensä tasapainossa. Liian paksu pukeutuminen kuitenkin vaikeuttaa liikkumista.
Varaa liikkumiselle aikaa – älä käytä oikoreittejä!
Liukkailla keleillä ei kannata kiirehtiä. Ota lyhyitä askeleita niin, että varpaat osoittavat lievästi ulospäin mahdollisimman hyvän tasapainon varmistamiseksi. Kävele erityisen varovasti silloin, kun kannat esimerkiksi ostoskassia tai joudut kulkemaan rappusia.
Älä oikaise, sillä oikaiseminen on vaaran paikka. Pysy auratuilla jalkakäytävillä ja kevyen liikenteen väylillä, äläkä kävele pysäköityjen autojen välistä.
Ole tarkkana kotipihalla ja pidä kulkuväylät avoinna
Pysy valppaana kotipihallakin. Pihan tarvittavat kulkuväylät on syytä pitää kulkukelpoisena, joten jos lumitöitä ei pysty tekemään itse, kannattaa siihen pyytää apukäsiä. Stellan kotihoidon ja kotisairaanhoidon asiakkaat voivat kysyä luonaan käyvältä hoitajalta, miten me voimme käyntien yhteydessä auttaa turvallisen ympäristön varmistamisessa.
Tutussakin ympäristössä on pimeällä liikuttaessa hyvä olla erityisen tarkkana mustan jään varalta. Huomaamaton jää on yksi talvella liikkumisen vaarallisimmista riskitekijöistä.
Nouse autosta varovasti – puhelimeen ei kannata puhua
Autoilijalle on liukkailla keleillä ajamisen lisäksi tärkeää kiinnittää huomiota autosta pois nousemiseen. Laita molemmat jalkasi tukevasti maahan ennen kuin nouset ylös. Pidä kiinni oven pielestä, kunnes olet noussut ylös ja pitänyt tasapainosi.
Älä puhu puhelimeen autosta noustessasi ja kotiin kävellessäsi, sillä puhuminen vie huomiota kaikkein tärkeimmästä: turvallisesta liikkumisesta.
Seuraa säätiedotuksia
Säätiedotusten seuraamisesta on tuskin koskaan haittaa, mutta talvella siitä on selvää hyötyä. Pakastuminen, sulaminen, uudelleenpakastuminen ja lumi- tai vesisateet ovat kaikki sellaisia säätilan muutoksia, joiden tulosta tietäminen auttaa tekemään päätöksiä ulos lähtemisestä tai sisälle jäämisestä.
Lue myös nämä
Onko ikää mittarissa? Viisi ohjetta liikuntaharrastuksen aloittamiseen
Täydellinen sairaala omaan kotiin – ”Omassa sängyssä nukkuu paremmin”
Tätä on työ kotihoidossa: ”Teemme tärkeää työtä, joka tuntuukin tärkeältä”
Henkilökohtainen avustaja Stellalta?
Syyskaudelta hyvää palautetta – ”Tulokset ovat lupaavia”
Tilaa fysioterapia »
Haluatko fysioterapian tai kuntoutuksen helposti kotiisi?
Tilaa tai kysy lisää terveyspalveluidemme asiakaspalvelusta