”Vie mennessäs, tuo tullessas” – 7 vinkkiä kodin järjestyksen ylläpitoon

 

Kristiina Kieloaho
 

Miten kodin oikein saisi pidettyä järjestyksessä ja paikat pidempään siistinä?

Siivouksen asiantuntijamme Kristiina Kieloaho kokosi seitsemän vinkkiä, joiden avulla kotona voi stressata vähemmän ja elää enemmän.
 

1. Pysäytä lika eteiseen

Koti on helpompi pitää puhtaana, kun lika pysähtyy eteiseen. Riisu kengät ja likaiset vaatteet ja käy sen jälkeen pesemässä kädet ennen kuin teet mitään muuta. Näin estät lian ja tahrojen syntyä kodin pinnoille.
 

2. ”Vie mennessäs, tuo tullessas” – huolehdi, että tavaroilla on oma paikkansa

Pidä huolta, että kaikilla kotisi tavaroilla on jokin järkevä paikka. Se helpottaa siisteyden ylläpitämistä. ”Vie mennessäs, tuo tullessas”, kuten vanhan kansan sanonta kuuluu: näe vähän vaivaa ja laita esimerkiksi käytetyt astiat heti tiskikoneeseen, ja kun siirryt kotona huoneesta toiseen, katso aina, voisitko ottaa jonkin tavaran mukanasi ja viedä sen oikealle paikalleen.
 

3. Kierrätä ahkerasti ja nopeasti

Useimmilla ihmisillä on kotona tarpeetonta tavaraa, joka vie tilaa asuintiloista tai varastosta ja vaikeuttaa järjestyksen ylläpitämistä tai siivoamista. Älä uskottele itsellesi, että tarvitset kaikkea varmasti tulevaisuudessa, vaan muista kierrättää ahkerasti ja nopeasti. Myy, anna tai lahjoita tarpeettomat tavarat edelleen – useimmilla tavaroilla on aina oikeaa käyttöä jollekin.
 

4. Petaa sänky joka aamu

Sängyn petaaminen on yksi helpoimmista ja nopeimmista tavoista saada niin makuuhuone kuin koko kotikin näyttämään siistimmältä. Kun petaat sängyn joka aamu, kotona on mukavampi olla ja sinne tulla, ja voit luottavaisemmin mielin vaikka kutsua tuttuja kyläilemään arkenakin.
 

5. Yksi kaikkien ja kaikki yhden puolesta – onhan koko ruokakunta varmasti mukana?

Kodin pitäminen järjestyksessä onnistuu paremmin, kun kaikki perheenjäsenet ovat mukana talkoissa. Lasten on hyvä jo nuorena oppia pitämään lelut oikeilla paikoillaan, ja vanhemmallakin iällä pystyy oppimaan puolison toiveet esimerkiksi jonkin tavaran paikasta. Kun koko ruokakunta on tekemässä kodista siistiä, yhden ihmisen ei tarvitse nähdä ollenkaan niin paljoa vaivaa järjestyksen ylläpitämiseen.
 

6. Hanki sopivat siivousvälineet ja pidä ne helposti saatavilla

Hanki kotisi lattioille, pinnoille ja huonekaluille sopivat siivousvälineet – ja vain ne. Pidä useimmin tarvittavat välineet helposti saatavilla, jotta pystyt tekemään pikasiivoukset ja yllättäen eteen esimerkiksi juomalasin kaatumisen vuoksi tulevat siivoustehtävät nopeasti. Kun teet tällaiset tehtävät heti, ne eivät pääse vaivaamaan mieltä eivätkä kerryttämään lisää likaa.
 

7. Täytä ja käytä kotisi pesukoneita

Jos kotonasi on pesukoneet astioille ja vaatteille, käytä niitä. Sen lisäksi, että laitat käytetyt astiat tiskikoneeseen, laita kone iltaisin päälle ja tyhjennä se aamuisin vaikka aamukahvin keittyessä. Pyykkikoneellinen kannattaa pyöräyttää esimerkiksi töistä tullessa, jolloin suosikkivaatteen voi saada kuivaksi jopa heti seuraavaksi aamuksi. Kun annat koneiden tehdä pesutyöt, voit pienellä vaivalla pitää kotitalouden arjen rullaamassa kiireidenkin keskellä.

Tilaa kotisiivous »

Tiesitkö, että Stellan siivouksiin saat aina 100 %:n tyytyväisyystakuun?
Jos et ole tyytyväinen työmme jälkeen, korjaamme puutteet maksutta.