Näin opetat lapsesi pitämään oman huoneensa järjestyksessä

 
Lauantaiaamuna kahvikuppi kädessä, rähmät silmissä ja tukka tötteröllä lastenhuoneen sotkuun katsellessa saattaa äitiä tai isiä vähän ahdistaa. Siivota pitäisi, mutta minkähänlainen rumba siitä tällä kertaa oikein syntyy?

Onneksi vanhemmat voivat kääntää tilanteen päälaelleen: epäsiisti huone on erinomainen tilaisuus opettaa lapselle tärkeitä asioita elämästä.

Omien asioiden hoitaminen ja tavaroiden järjestyksessä pitäminen ovat niitä ihmiselämän tärkeitä taitoja, joiden avulla lapsi löytää paikkansa maailmassa ja tulee toimeen omillaan. Rutiinitkaan eivät ole turhia: ne antavat elämään vakautta ja ennustettavuutta, jota lapsi tarvitsee.

Tässä kuusi vinkkiämme lastenhuoneen järjestyksen ylläpitoon:
 

 
Lapsi järjestää pikkuautoja
 

1. Näytä esimerkkiä

Lapset oppivat herkästi seuraamalla, kuuntelemalla ja matkimalla, joten aikuisten päivittäin arjessa antama esimerkki tarttuu aina tavalla tai toisella lapsiinkin. Jos aikuinen touhuaa kodin askareiden parissa hyvillä mielin ja hyvässä hengessä, lapset alkavat helpommin pitää kotitöitä luonnollisena osana elämää.
 

2. Muista, että lapset tarvitsevat neuvoja

Kun alat opettaa lasta siivoamaan ja pitämään huoneensa siistinä, tee kuten hyvässä työhönopastuksessa kuuluu: ole läsnä ja anna riittävän yksityiskohtaisia neuvoja. ”Siivoa huoneesi” riittää ohjeeksi vain sellaiselle, joka tietää, miltä siisti huone näyttää ja mitä sen eteen pitää tehdä – siksi paremmin toimivatkin usein ohjeet kuten ”laita lelut laatikkoon” ja ”vie vaatteet pyykkikoriin”. Tällaisten neuvojen avulla lapsi oppii tunnistamaan ne tehtävät, joita huoneen siivoamiseen ja järjestyksen ylläpitoon kuuluu. Lapsi ei saisi kokea tehtävää liian suureksi ja saavuttamattomaksi.

Lapsi siivoaa leluja lattialta
 

3. Säilytä tavaroita laatikoissa ja koreissa

Lastenhuoneen tavaroita kannattaa säilyttää laatikoissa ja koreissa. Ne ovat edullisia, ja yleensä lastenhuoneen järjestyksen saa muuttumaan kaaoksesta siistiksi vain nostamalla tavarat lattialta laatikoihin.
 

4. Luo työjärjestys

Huoneen järjestämiseen kannattaa luoda työjärjestys. Jos aikuisella ei ole omaa suosikkitapaa kodin raivausoperaatioihin, tässä yksi mahdollinen:

  1. Raivaa sänky ja petaa se. Nosta kaikki sängyllä olevat tavarat esimerkiksi lattialle ja petaa sänky siistiksi.
  2. Nosta kaikki vaatteet sängylle. Nosta kaikki lattialla, hyllyjen päällä ja muualla kuin siististi kaapissa olevat vaatteet sängyn päälle.
  3. Laita tavarat paikoilleen. Raivaa kaikki järjestämättömät tavarat lattialta ja hyllyiltä niiden säilytyspaikkaan. Huomaathan, että laatikot ja korit ovat erinomaisia tähän tarkoitukseen.
  4. Kerää roskat kierrätykseen. Vie roskat roskiin. Tämä on erinomainen mahdollisuus opettaa lapselle kierrätystä ja rikkinäisten tavaroiden kanssa ehkä myös korjaamista tai muuta hyödyntämistä.
  5. Lajittele vaatteet. Käy läpi sängyn päällä olevat vaatteet: likaiset pyykkiin ja puhtaat viikattuna kaappiin.
     

5. Pelillistä ja palkitse

Siivoaminen ei useinkaan kuulu lapsen suosikkiasioihin, mutta siitä voi tehdä hauskempaa pelillistämällä, palkitsemalla tai molemmilla. Esimerkiksi sängyn petaamisesta voi tehdä pelin samaan tapaan kuin formuloiden varikkopysähdyksestä tai 100 metrin pikajuoksusta – ei muuta kuin kello käyntiin ja ennätysjahtiin! Palkitakin voi, ja palkkioksi sopii mikä tahansa hyvältä tuntuukaan. Yhdelle se on viikkoraha, toiselle karkkipussi ja kolmannelle koko perheen leffailta.
 

6. Älä välitä – joskus voi antaa vähän ollakin

Lasten kanssa eläessä järjestys on usein vain hetkellistä, ja yhden sotkun jäljiltä löytää kaksi uutta. Niiden siivoaminen pienen lapsen kanssa vaatii kärsivällisyyttä ja toisinaan ihan vain olankohautusta. Pieni lapsi ei ole kotisiivouksen ammattilainen, ja joskus lauantaipäivän voi pelastaa ihan vain sulkemalla lastenhuoneen oven. Sama koskee teinejä: kyllä ne siitä vielä kasvavat ja taas ihmisiksi muuttuvat.

Tilaa kotisiivous »

Tiesitkö, että Stellan siivouksiin saat aina 100 %:n tyytyväisyystakuun?
Jos et ole tyytyväinen työmme jälkeen, korjaamme puutteet maksutta.