Kuka on ikäihminen? Ikäraja löytyi suomalaisessa gallupissa


Nykyään puhutaan paljon ikäihmisistä, mutta mitä sillä oikein tarkoitetaan? Minkä ikäinen ikäihminen oikein on?

Vastaus riippuu epäilemättä vastaajasta, mutta suomalaisten yhteistä käsitystä voisi haarukoida ainakin Vanhustyön keskusliiton teettämästä Eloisa ikä -avustusohjelman ikägallupista.

Vuonna 2018 tehdyn gallupin mukaan suomalaisten mielipide voidaan tiivistää kahteen seikkaan: 1) vanhuus alkaa 74-vuotiaana ja 2) paras nimike tuon ikärajan ylittäneelle on ikäihminen.

– Ikäihminen on vallan hyvä termi, ja se tuntuu sopivan monen meidän asiakkaammekin suuhun mieluisasti, joten suomalaiset ovat mielestäni valinneet hyvän iän ja hyvän sanan, kertoo Stellan terveyspalveluista Kuopiossa vastaava Saija Fagerlund.
 

Saija Fagerlund - pyorea-1

Vanhuuden ikäraja nousussa

Vuonna 2013 ja 2018 tehtyihin kyselyihin vastasi kummallakin kerralla yli tuhat vähintään 15-vuotiasta suomalaista, joilta kysyttiin, minkä ikäinen ihminen on vanhus.

Vuonna 2013 vastausten keskiarvo oli 72 vuotta ja 2018 siis 74, joten vanhuuden alaraja nousi kaksi vuotta.
 

Ulkoilemassa koirien kanssa

 
Ikäryhmittäin tarkasteltuna koululaisten ja opiskelijoiden mielestä vanhuus alkaa 68-vuotiaana ja 65 vuotta täyttäneiden mielestä 78-vuotiaana. 80-vuotiaiden mielestä vanhuus alkaa 81-vuotiaana.

Vanhuutena pidetty ikäraja nousi viiden vuoden jaksolla vastaajien kaikkien ikäryhmien mielestä 2–4 ikävuodella.

– Ihmisten suhtautuminen ikään on muuttunut valtavasti viimeisten vuosikymmenien aikana. Suomalaiset elävät touhukasta ja toimeliasta elämää pitempään kuin koskaan ennen, joten taitaa olla ihan luonnollista, että käsitykset iästä muuttuvat. Loppujen lopuksi sehän on vain yksi luku. Monikin elää nykyään eläkepäivillään elämänsä nautinnollisinta aikaa, Saija Fagerlund miettii.
 

Sanavalinnoissa ikäihminen otti tiukan voiton, mutta myös vanhus on suosittu

Suomalaisten suosikkisanat vanhuksille eli yli 74-vuotiaille:

  1. ikäihminen (26 %)
  2. vanhus (25 %)
  3. seniori (21 %)

Lähde: Vanhustyön keskusliiton teettämä suomalainen ikägallup 2018

Vanhustyön keskusliiton teettämässä ikägallupissa kysyttiin myös parasta nimitystä vanhuuden ikärajan ylittäneille ihmisille. Vuonna 2018 suosituin sana oli ikäihminen, jota edellisen kyselyn tapaan kannatti 26 prosenttia vastaajista. Vuonna 2013 suosituin sana oli seniori, mutta sen kannatus putosi 27:stä 21 prosenttiin.

Ikäihmisen takana toisella sijalla oli nyt vanhus, jonka suosio oli melkein tuplaantunut 13:sta 25 prosenttiin. Vuonna 2013 vielä 21 prosentin kannatuksen saanut ikääntynyt tippui viidessä vuodessa 11 prosenttiin.

– Eri sanat sopivat erilaisiin tilanteisiin, ja tärkeintä on käyttää sellaisia, jotka eivät loukkaa tai harmita toisia. Se koskee niin meitä, jotka palvelemme päivittäin työssämme asiakkaita, kuin toisaalta ihan kaikkia tuolla kaupungilla kulkijoitakin. Kohteliaisuus on valttia ihan kaikenikäisille ihmisille, sanoo Saija Fagerlund.

Lue kotihoidosta »

Kotihoidosta oikea ja luotettava apu arkeen – omien tarpeiden mukaan
Meiltä maksuton suunnittelukäynti ilman sitoumuksia