Milloin ikkunat kannattaa pestä? Näin valitset oikean ajankohdan

 
Kevätaurinko tuo nousevan lämpötilan lisäksi aimo annoksen valoa, jolloin talven mittaan ikkunoihin kertynyt lika ja pöly pilaavat kauneimmankin maiseman. Stellan kotisiivoustiimissä kevään etenemistä voidaankin seurata sääennusteiden lisäksi ikkunoiden pesusta tehtyjä tilauksia laskemalla.

– Vaikka nykyään pesemmekin ikkunoita ympäri vuoden, kevät on ehdottomasti vilkkainta sesonkia. Tänä vuonna pesukausi näyttää alkaneen selvästi viime kevättä aiemmin, kertoo ikkunanpesutiimiä Stellalla vetävä Ilkka Salmi.

Stellan ammattilaisilta kysytään usein, montako kertaa vuodessa ikkunat olisi hyvä pestä. Ilkan mukaan vastaus riippuu asunnon ja sen ikkunoiden sijainnista sekä asukkaiden mieltymyksistä, mutta hyvänä nyrkkisääntönä voi pitää yhtä pesua kevään aikana.

Ilkka Salmi

– Valtaosalle kotitalouksista yksi pesukerta vuodessa riittää. Urakka on silloin tietysti hieman suurempi, kun ruudut ovat kerryttäneet likaa kokonaisen vuoden. Jos syksyn väriloistosta haluaa nauttia täysin rinnoin, kannattaa loppukesästä ottaa kevyempi uusintapesu, Ilkka sanoo.
 

Mitä on hyvä miettiä pesuhetkeä valittaessa?

Miten ikkunoiden pesuajankohta kannattaa valita, että puhtaudesta saisi nauttia mahdollisimman pitkään? Tässä kymmenien tuhansien ikkunanpesutuntien kokemuksella arvioituna viisi yleisimmin suomalaisia mietityttävää seikkaa pesupäivän valinnassa.

  • Lämpötila. Mukavin sää ikkunoiden pesuun on leuto, puolipilvinen kevätpäivä. Suurin vaikutus ulkolämpötilalla on kuitenkin ikkunanpesijään, ei pesutyön onnistumiseen. Peseminen onnistuu helposti, kun lämpötila on plussan puolella, ja ammattilainen saa ruudut kirkkaiksi myös pikku pakkasessa.
  • Katupöly. Etenkin kantakaupungeissa voi huolestuttaa katupöly: sotkeutuvatko ikkunat uudelleen, jos kadut lakaistaan pesupäivän jälkeen? Alimmissa asuinkerroksissa pesut kannattaa tehdä vasta oman korttelin lakaisupäivän jälkeen. Kantakaupungin ulkopuolella ja ylemmissä asuinkerroksissa huoli katupölyn tahrimista ikkunoista on usein aiheeton. Puhtaaseen ruutuun pöly ei myöskään tartu samalla tavoin kuin valmiiksi likaiseen.

Ammattilaiset pesevät ikkunat ripeästi ja takuulla puhtaaksi

Aurinkoinen sää sopii ikkunanpesijälle – silloin lopputuloksen näkee heti parhaiten.

  • Siitepöly. Siitepölykausi kestää Allergia-, iho- ja astmaliiton mukaan maaliskuun alusta elokuun loppuun, eli melkein koko kevään ja kesän. Siksi ikkunanpesujen odottaminen ”kunnes siitepölykausi on ohi” on lopulta hyvin haastavaa. Odottelun sijaan suosittelemmekin nauttimaan kevätauringosta ja tekemään tarvittaessa kevyemmän uusintapesun heinäkuun koittaessa.
  • Aurinko. Auringonpaiste on tekijästä riippuen ikkunanpesussa haaste tai hyvä apuväline. Vaikka suorassa auringonpaisteessa pesuaine voi jollakin kuivua lämpimään ikkunaruutuun nopeammin kuin ruudun saa pestyä, ripeästi perusteellista jälkeä tekevälle ammattilaiselle auringonvalo antaa erinomaisen mahdollisuuden nähdä työnsä jälki ja huomata mahdollisuudet puutteet heti vaativimmissa mahdollisissa olosuhteissa.
  • Aikataulu. Ikkunanpesu on monessa kodissa suuri urakka. Yhdessä ikkunassa pestäviä pintoja saattaa olla neljä tai jopa kuusi. Jos asunnossa on vaikkapa kuusi ikkunaa ja neljä tuuletusikkunaa, on pestäviä pintoja 40–60 kappaletta. Jos peset ikkunat itse, varaa aikaa riittävästi. Pesu-urakka on harvoin ohi muutamassa tunnissa.
     

Joko ikkunanpesu kannattaa tilata?

Tänä vuonna etenkin pääkaupunkiseudulla helmikuu oli selvästi viime vuotta leudompi. Niinpä myös kevään ennustetaan alkavan aiemmin. Ikkunanpesutilauksia onkin tullut viime viikkoina kiihtyvällä tahdilla, mutta vapaita pesuaikoja vielä löytyy.

– Meillä on noin 30 ammattilaista, jotka ovat erikoistuneet vain ikkunanpesuihin, sillä näissäkin hommissa ammattitaito ratkaisee. Pesuaikoja keväälle on vielä jäljellä, mutta esimerkiksi kevätjuhlaviikolle kalenterit alkavat olla täynnä. Pesupäivä kannattaakin tilata jo nyt, Ilkka Salmi vinkkaa.

Tilaa ikkunoiden pesu »

Tiesitkö, että Stellan ikkunanpesuihin saat aina 100 %:n tyytyväisyystakuun?
Jos et ole tyytyväinen työmme jälkeen, korjaamme puutteet maksutta.