Kotihoidossa hypättiin satulaan – ”Sähköpyörät ovat jo maksaneet itsensä takaisin”

 
Stellan toimipisteessä Lahdessa otettiin kesän lopulla kotihoidon työntekijöiden liikkumisvälineeksi myös sähköpyörät. Kokeilu on ollut onnistunut, sillä osa hoitoreiteistä hoituu selvästi sujuvammin pyörällä kuin autolla.

– Kipinä pyörien hankkimiseen syntyi karttaa katsellen ja kulkuvälineiden ylläpitokustannuksia tarkastellen. Arvelimme, että osan hoitajiemme reiteistä pystyy ajamaan mukavammin pyöräillen, ja onneksi myös käytäntö on osoittanut sen todeksi, sanoo Stellan yksikköä Lahdessa vetävä Pasi Rouvali.

Yksi pyörää työssään käyttävistä lahtelaisista on tiimiesimies Pia Ahtola, joka sukkuloi pyörällä aamupäivisin tiiminsä apuna asiakaskäynneillä.

– Pyöräileminen on osoittautunut älyttömän toimivaksi ja hyväksi tavaksi liikkua. Kun reitillä on lyhyet siirtymät polkujen ja puistojen läpi, pyörällä säästää aikaa niin matkanteossa kuin pysäköintipaikan etsimisessäkin. Olen tykännyt kyllä tosi paljon, Ahtola sanoo.

Lahdessa on käytetty 5-portaisella sähköavustuksella varustettua mallia, jolla pystyy ajamaan 80 kilometriä yhdellä latauksella. Lataus riittää hyvin päiväksi, sillä yhdellä hoitajalla ajoa on päivän aikana tullut enintään 20 kilometriä. Yhden siirtymän enimmäispituus on ollut noin 4 kilometriä.

– Pyöräileminen on helppoa, kun sähköisen avustuksen voiman voi määrätä itse. Tasaisella menee hyvin ilman avustusta, mutta mäkeen lähdettäessä kannattaa panna vaihdetta silmään. Isossa mäessä surruttelen maksimiavustuksella ja saan silti hyvää liikuntaa, Ahtola kertoo.

 

Liikuntabonus palkkaan – Lahdelta edelläkulkijan tunnustus

Hyötyliikunnan lisäksi sähköpyörillä taitetuista siirtymistä saa bonusta palkkaan. Stellalla on yleisesti käytössä liikuntabonus, jossa jokaisesta töihin tullessa tai töistä kotiin lähtiessä kävellystä tai pyöräillystä kilometristä saa 20 senttiä, ja bonuksen saa myös työpäivän aikana poljetuista matkoista.

– Terveysintoilijana minua tietysti miellyttää jo ajatus siitä, että saan työpäivän aikana liikuntaa, mutta bonukset ovat hyvä ja motivoiva lisä. Minusta on hienoa, että meillä tuetaan hyvinvointiin ja jaksamiseen liittyviä asioita, Pia Ahtola sanoo.

Hienoa se on ollut Lahden kaupungistakin, joka palkitsi Fiksusti töihin! -hankkeessa Stellan Kestävän liikkumisen edelläkulkijan tunnustuksella.

Myös Stellan toimitusjohtaja Juhani Pälve on tyytyväinen Lahden kokemuksiin.

– Olen ilolla seurannut niin liikuntabonusten suosion kasvua koko Stellan mittakaavassa kuin sähköpyörien menestystä Lahdessa. Pyörät ovat jo maksaneet itsensä takaisin, ja uskon, että hyvin suunnitelluilla hoitoreiteillä pyöristä tulee tärkeä osa kotihoidon järjestämisen tulevaisuutta ihan koko Suomea ajatellen, Pälve sanoo.  

Fiksusti töihin: Tässä ovat kestävän työmatkaliikkumisen edelläkulkijat 2019 »

Lue kotihoidosta »

Kotihoidosta oikea ja luotettava apu arkeen – omien tarpeiden mukaan
Meiltä maksuton suunnittelukäynti ilman sitoumuksia