Suuren suosion saanut kysely: Enemmistö imuroi itse, mutta moni suunnittelee kotisiivouksen tilaamista

 
Imurointi. Se kuuluu ihmisen arkeen, vaikka sitä ei itse tekisikään. Harvassa kodissa siivotaan ilman imuria, joka on kotien yksi yleisimmistä ja käytetyimmistä koneista.

Pyysimme Facebook-sivullamme ihmisiä kertomaan, kuka heidän kodeissaan yleensä vastaa imuroinnista, ja tulokset ovat selvät: yli 2500 vastaajasta valtaosa kertoi imuroivansa itse, kun noin 170 vastaajaa on saanut tehtävän puolison työlistalle. Iloksemme 50 vastaajalla imurointi on ulkoistettu Stellalle.
 

Imuroinnista myös tykätään

Yksin asuvat pitivät työnjaon helppoudesta: tehtävästä ei tarvitse kinata kenenkään kanssa, kun voi imuroida itse silloin kun ehtii ja haluaa.

Toisen tai useamman henkilön kanssa asuvat nostivat esiin useampia syitä, miksi juuri he itse haluavat imuroida:

  • ”en anna kenenkään muun imuroida”
  • ”itselläni on tietty, tarkka järjestys miten haluan imuroida ja siksi teen sen itse”
  • ”imuroin koska tykkään muutenkin kotitöistä”.

Joskus imurin heiluttelu oli päätynyt omalle tehtävälistalle siksi, että puolison hommaa oli jokin muu kotityö. Tai päinvastoin: ”Meillä imuroi mieheni, minun homma on pölyt ja wc”.
 

Yksi kaikkien ja kaikki puhtauden puolesta

Monessa kodissa imurointivastuu ei ole kenelläkään yksin, sillä homman hoitaa se joka ehtii tai tarpeelliseksi katsoo.

Yksi kommentoija kertoi siivoamisen etenevän ketjureaktiona, sillä ”kun itse alkaa tekemään, toinenkin aloittaa”.

Erilaiset vuorottelujärjestelmät ovat käytössä etenkin lapsiperheissä, joissa lapset ja teinit viikkorahan vastineeksi osallistuivat kodin siivoustehtäviin. Osassa kotitalouksista siivotaan yhdessä koko perheen voimin. Yksi vastaajista kommentoi, että heillä imurointivuorosta vedetään pitkää tikkua.

Kommentoijista useampikin nosti esiin sen, että perheen sisäisessä työnjaossa on kovin epäreilua, että karvaiset lemmikkieläimet osallistuvat ainoastaan kodin karvaamiseen eivätkä lainkaan siivoamiseen. Kukaan ei kertonut, että koira tai kissa olisi onnistuttu opettamaan imuroijaksi.
 

Yhteiseksi hyväksi ja omaksi iloksi

Yhteiskunnalliset puheenaiheet näkyvät myös kotitöiden jakamisessa ja ulkoistamisessa.

Siivouksen ulkoistamista ammattilaiselle oltiin harkittu monessa perheessä. Yksi kommentoijista kertoi ulkoistaneensa siivouksen siksi, että mahdollistaa työpaikan jollekin toiselle. Siivouksen hankkimista helpottaa kotitalousvähennys, jolla verottaja palauttaa osan palvelun hinnasta joko suoraan palkasta tai myöhemmin veronpalautuksena.

Yleisesti ottaen imurointia ei koettu erityisen mielekkääksi tai toisaalta ylitsepääsemättömän vastenmieliseksi kotityöksi. Imuroimista pidetään oleellisesti arkirutiineihin kuuluvana tehtävänä, joka kotona viihtymisen vuoksi on hoidettava tavalla tai toisella.

Ja mukavaa, että moni kertoi suunnitelmistaan ja haaveistaan ulkoistaa siivoaminen tulevaisuudessa Stellan kotisiivoojan tehtäväksi. Me olemme aina valmiina palvelemaan.
 

Kiitos kaikille vastaajille! Kyselyn yhteydessä järjestetyn arvonnan voitti kaarinalainen Marjut, joka sai palkinnoksi mahtavan elokuva- ja herkkulippupaketin. Osallistu sinäkin seuraavaan kilpailuumme – tykkää Stellasta Facebookissa »

Tilaa kotisiivous »

Tiesitkö, että Stellan siivouksiin saat aina 100 %:n tyytyväisyystakuun?
Jos et ole tyytyväinen työmme jälkeen, korjaamme puutteet maksutta.