Näin se onnistuu – lahjastakin saa kotitalousvähennyksen

 
Kotipalvelujen lahja on monella tapaa mahtava. Antoi sitten kotisiivousta tai kotihoitoa, varsinaisen palvelun ohella saaja saa nauttia helpommasta arjesta, lisääntyneestä vapaa-ajasta ja onnellisemmasta elämästä.

Esimerkiksi puhdas koti siskolle, leffailta pienten lasten vanhemmille ja sujuvammat rutiinit isoisälle ovat kaikki hienoja lahjoja. Mutta ei siinä kaikki: kotipalvelujen lahjassa voi ottaa huomioon myös kotitalousvähennyksen

Lahjanakin annetusta palvelusta saa tehdä vähennyksen, mutta kuka ja miten – se riippuu lahjan saajasta ja lahjoitustavasta. Siksi kokosimme ohjeet kotitalousvähennyksen hyödyntämiseen lahjaostoksilla.

 

Lahja omaan kotiin tai omille vanhemmille: kotitalousvähennys ostetuista palveluista

Lahjan hankinnasta voi tehdä kotitalousvähennyksen tavalliseen tapaan, jos ostaa kotisiivousta, lastenhoitoa tai kotihoitoa omalle perheenjäsenelle kotiin tai mökille.

Vähennyksen saa tehdä myös silloin, jos ostaa kotisiivousta tai kotihoitoa omalle vanhemmalleen tai isovanhemmalleen hänen omaan kotiinsa.

– Sisarukset voivat ostaa vanhemmalleen esimerkiksi säännölliset kotisiivoukset ja kustannukset jakamalla tehdä kotitalousvähennyksen jokainen omassa verotuksessaan. Se on kätevä tapa sujuvoittaa vanhempien arkea, kertoo Stellan Pasi Rouvali.

Toiseen suuntaan vähennysoikeus ei kuitenkaan toimi: omalle lapselle tai lapsenlapselle ostettuja palveluita ei saa vähentää. Heille voi ostaa lahjakortin, jonka kanssa maksettaessa vähennysoikeus toimii eri tavalla.

 

Lahja kenelle tahansa: kotitalousvähennys lahjakortilla

Lahjakortin avulla kotipalveluita voi antaa helposti kenelle tahansa. Naapurille, työkaverille ja sille kuuluisalle serkun kummin kaimalle.

Kun antaa kotipalveluiden lahjakortin, antaa palvelun lisäksi myös toisen lahjan: oikeuden kotitalousvähennykseen. Lahjakortilla maksettaessa kotitalousvähennyksen saa siis tehdä palvelun itselleen tilaava päivänsankari – ei lahjan ostaja.

– Tästä on tullut suosittu lahja erityisesti vanhemmille ja isovanhemmille, jotka haluavat auttaa ruuhkavuosien keskellä eläviä rakkaitaan kotisiivouksella tai lastenhoidolla. On mukava pikku lisä, kun helpommasta elämästä saa vielä verotuksessa rahaa takaisin, Pasi Rouvali sanoo.
 

Etsitkö hyvää lahjaa? Anna läheisellesi omien toiveidensa mukainen kotipalvelu Stellan lahjakortilla »

Kotitalousvähennys »

Arkea helpottava veroetu
Hyöty tilille vaikka heti seuraavasta palkasta alkaen