Satulasta suoraan eläkkeelle – kotisiivooja Risto on viettänyt pyörän päällä 100 kilometriä viikossa

 
Risto Airaksisen, 63, eläkepäivät Oulussa ovat alkaneet, mutta viimeiseen perjantaihin saakka työpäivät hoituivat kuten aina: kunnollisesti alusta loppuun saakka.

Risto Airaksinen

Stellan kotisiivoojana Risto piti huolta lukuisista kodeista, joissa niiden usein iäkkäämmät asukkaat olivat toivottamassa miestä tervetulleeksi siivoushommiin.

Työtehtäviä ei tarvinnut alkaa hoitaa kylmiltään, sillä Risto otti aina hyvän alkuverryttelyn – kulkihan hän työmatkansa ja siirtymät kohteiden välillä aina polkupyörällä.

– Keskimäärin 20 kilometriä päivässä sitä on tullut poljettua, Risto laskee.

Mies hyppäsi satulaan kovinakin pakkaspäivinä, jotka Oulun korkeudella eivät ole erityisen harvinaisia.

– Kun kesät ja talvet on polkenut pyörällä, niin on se vissiin antanut jonkinlaisen vastustuskyvyn. On pysynyt terveenä eikä ole tarvinnut sairastella ja olla töistä pois. Toimistolla onkin joskus kyselty, että milloin meinaat olla sairaslomalla, Risto kertoo.
 

Mukavasti vaihtelua, kahvittelua ja kiitoksia

Risto ehti työskennellä kotisiivoojana yhdeksän vuotta. Kaikki alkoi Oulun lääketehtaan infuusioliuostuotannon päättymisestä. Riston ja monen muun oli mietittävä uusia töitä, ja vuoden mittaisen kotipalvelualan koulutuksen jälkeen Risto sai töitä siivoushommissa. Niitä sitten onkin riittänyt aina eläkepäiviin saakka.

– Kyllä olen tykännyt näistä töistä. Ei ole ollut samanlaista kuin lääketehtaalla, kun on päässyt päivittäin tapaamaan erilaisia ihmisiä ja työskentelemään erilaisissa kodeissa. Tässä on saanut mukavasti vaihtelua, Risto sanoo.

– Siivouksen yhteydessä on ollut antoisaa saada jutustella ja tutustua ihmisiin. Vanhemmista ihmisistä joku usein pyytääkin kahville sanoen, että on ollut pitkä aika kun on päässyt kunnolla juttelemaan. Ja kun lähtiessä saa kiitokset, niin tietää että ei tätä työtä ole turhaan tehty.
 

Satulasta uusi näkymä omaan kotikaupunkiin

Risto on asunut perheineen Ylä-Haapalehdossa ja Kaakkurissa, jotka kumpikin ovat jonkin matkaa keskustasta poispäin. Koska asiakkaat asuvat ympäri kaupunkia, Oulu ja sen reitit ovat tulleet vuosien varrella hyvin tutuksi. Riston mukaan satulasta käsin omaan kotikaupunkiin on tullut tutustuttua uudella tavalla.

– Onhan sitä tullut huomattua, että pyöräteitä pitkin pääsee sujuvasti paikasta toiseen. On ihan oikoteitä autolla liikkumiseen verrattuna.

Pyöränä Risto on käyttänyt tavallista Soliferin naisten polkupyörää, jossa ei ole vaihteita.

Risto Airaksinen ja polkupyörä

– Aikanaan ajoin vaihdepyörää, mutta kovilla pakkasilla ja lumitöhnässä ne vaihteet eivät usein pelittäneet. Ei niitä vaihteita tarvitse, kun vain menee sen mukaan mitä itse polkee, Risto sanoo.

Vaihteita lukuun ottamatta lumi ei kuitenkaan ole pyöräilijän kauhu, ainakaan Riston mielestä.

– Tulisi vaan lunta. Tänä syksynä kun sitä on ollut vähemmän, nastamurske on pöllynnyt ja rikkonut renkaita. Pari kertaa niitä on jo joutunut paikkailemaan.

Ristokin myöntää, että ihan jokaisella mahdollisella kelillä pyörä ei ole oikea kulkupeli työmatkoille. Jos on sattunut oikein poikkeuksellinen lumipyry eivätkä lumiaurat ole vielä saaneet reittejä auki, Risto on saattanut katsoa, löytyvätkö päivän käynnit kätevästi linja-autoreittien varrelta.

– Yleensä sitä kyllä vaan on kyllä menty ja poljettu.
 

Liikkuminen jatkuu kyllä

Risto vaihtaa työpäivät eläkepäiviin tyytyväisenä. Hän on jo suunnitellut, miten töiden yhteydessä saatu hyötyliikunta korvataan uudenlaisessa arjessa.

– Tähän asti päivän liikunta on riittänyt eikä ole tarvinnut miettiä kuntosalille lähtemistä, mutta nyt vaimon kanssa ollaan jo päätetty käydä uimahallilla vesijumpassa, ja pojan ja pojanpoikien kanssa pelataan sulkapalloa ihan leikkimielellä, Risto kertoo.

Sen ihmeempiä suunnitelmia Ristolla ei vielä ole.

– Sitä voi kai alkaa nauttia vapaana olosta ja siitä, että ei ole aikatauluista riippuvainen. Ei olla heti ryntäämässä ulkomaille tai muuta, vaan katsotaan tulevaisuutta rauhassa aikaa myöten.

Kuulostaapa mukavalta.

Tilaa kotisiivous »

Tiesitkö, että Stellan siivouksiin saat aina 100 %:n tyytyväisyystakuun?
Jos et ole tyytyväinen työmme jälkeen, korjaamme puutteet maksutta.