Kolme vinkkiä ammattilaiselta: näin muuttosiivous sujuu helpommin

 
Syksy on vuoden vilkkainta muuttoaikaa, ja esimerkiksi syyskuussa uusi koti löytyy lähes 60 000 suomalaiselle. Stella Kotipalveluiden palvelupäällikkö Hanni Ijäs kokosi kolme vinkkiä muuttourakan helpottamiseksi.

 

1. Kun suunnittelet ensin viisi minuuttia, säästät imurin ja mopin varressa jopa tunnin 

Muuttajalla riittää siivottavaa, kun oman uuden kodin lisäksi vanhasta pitää usein huolehtia vielä loppusiivouksen verran. Vaikka asunto on muuttosiivouksen koittaessa yleensä tyhjillään, tehtäväksi jää paljon sellaista, jota viikottaisessa siivouksessa ei oteta huomioon. Siksi muuttosiivouksessa kannattaa tehdä tehtävälista.

Tehtävälistana voi käyttää vaikkapa tätä Stellan muuttosiivouksen tehtävälistaa:

  • Lattia: Imurointi ja nihkeä pyyhintä.
  • Pölyt ja tahrat: Tasopintojen (alle 180 sentin korkeudelta), peilien, lasipintojen, ovien ja ovenpielien pyyhintä sekä tahrojen pyyhintä kosketuspinnoilta.
  • Keittiö: Tiskialtaan, hanojen, kaakeleiden, tasopintojen ja liesitasojen pyyhintä sekä ulkopuolelta kaapinovien, uunin, jääkaapin ja pakastimen pyyhintä. Mikroaaltouuni pyyhitään sisältä ja ulkoa. Lisäksi roska-astioiden tyhjentäminen ja roskakaapin pyyhintä.
  • WC- ja suihkutilat: Käsienpesualtaan, hanojen, peilipintojen, WC-istuimen, lattian puhdistaminen ja pölyjen pyyhintä sekä suihkutilan seinien ja lattian pesu.
  • Sauna: Lattian, lauteiden ja lasioven puhdistaminen.
  • Muut: Kaappien ulkopintojen, lattialistojen, valokatkaisinten ja peilipintojen pyyhintä.
     

2. Saat sotkea vapaasti, kun lopuksi siivoat kunnon välineillä

Muuttamisesta ei selviä ilman sotkua. Tavaroita muuttoautoon kannettaessa asuntoon kulkeutuu hiekkaa ja pikkuroskaa villakoirien juostessa.

Siksi kannattaa pitää mielessä muuttosiivouksen nyrkkisääntö:

Pakkauksen tuoksinassa roskat aina heti roskiin, mutta kaikki muu siivous kannattaa aloittaa vasta kun asunto on täysin tyhjä. Silloin siivous sujuu tehokkaasti ja valmista saadaan yhdellä kerralla.

Pakatessa kannattaa ensimmäiseksi kerätä kaikki siivoustarvikkeet kylpyhuoneeseen. Muuttosiivouksessa tarvitsee myös niitä perussiivouksessa harvemmin vaadittavia siivousaineita ja -tarvikkeita. On hyvä pitää huolta, että kaikki tarpeellinen löytyy kätevästi sitten, kun asunto on tyhjä. Moni on aivan turhaan joutunut aloittamaan muuttosiivouksen etsimällä puolityhjiä pesuainepulloja, imuria ja muita siivoustarvikkeita muuttolaatikoista.
 
 

3. Muuttosiivouksen ostaminen säästää aikaa ja hermoja, ja kotitalousvähennyksen ansiosta se on jopa halpaa

Kotitalousvähennyksen ansiosta muuttosiivouksesta voi vähentää verotuksessa 50 % työn hinnasta. Siksi siivouspalveluiden ostaminen tulee halvaksi muuttoavuksi esimerkiksi muuttopalveluun tai muuttolaatikoiden vuokraan verrattuna.

Kotitalousvähennys on verovähennys, jonka voi tehdä kotona teetettävästä työstä kuten siivouksesta. Vähennys on 50 % työn hinnasta 100 euron vuosittaisen omavastuun jälkeen.

Esimerkiksi Stellan laajan muuttosiivouksen paketti 75 neliömetrin asuntoon pääkaupunkiseudulla maksaa vain 264 euroa. Kotitalousvähennyksen jälkeen lopullinen kustannus on 132–182 euroa riippuen siitä, onko vuosittainen omavastuu tullut ylitettyä ennen siivousta.

Muuttosiivouksen tilaaminen ammattilaiselta on helpoin tapa säästää aikaa, rahaa ja hermoja muutossa. Kun tavarat on pakattu ja muutto käynnissä, on paljon mukavampaa panostaa uuden kodin sisustamiseen kuin vanhan siivoukseen.

Vähennä muuton stressiä ja tilaa Stellan muuttosiivous » 

Kotitalousvähennys »

Arkea helpottava veroetu
Hyöty tilille vaikka heti seuraavasta palkasta alkaen