Kokemuksia kotihoidosta: ”On hienoa että luonani käy sama ihminen”

 
Erinomaista hoitoa ja molemminpuolista luottamusta – niin Gustav Salingre tiivistää suhteensa omaan lähihoitajaansa Martin Larssoniin ja Stellan kotihoidon palveluihin.

Folkhälsanin palvelutalossa Espoossa asuva Gustav Salingre on Stellan kotihoidon asiakas. Varttia vaille kahdeksan joka aamu Stellan Martin Larsson tulee auttamaan häntä aamutoimissa puolentoista tunnin ajaksi.

– Selviydyn hyvin kylpyhuoneessa, mutta Martin auttaa muussa, kertoo Gustav.

Stellan kotihoito voi auttaa kaikessa, missä apua tarvitaan: lääkehoidossa, ruoanlaitossa, hygieniassa, pyykkihuollossa ja muussa. Parkinsonin tautia sairastavalle Gustaville Martin esimerkiksi vaihtaa lääkekasetin lääkepumppuun.

– Martin tietää, missä tavarani ovat ja miten niitä käytetään. On hienoa ja tärkeää, että luonani käy sama ihminen. Uudelle ihmiselle täytyisi aina selittää kaikki, sanoo Gustav.

Terveydenhoidon tehtävien lisäksi Martin myös petaa sängyn, laittaa aamiaista ja asioi kaupungilla. Tarvittaessa Martin tekee mitä tahansa kodin asioita.

– Martin on todella kätevä käsistään. Hän jopa nikkaroi hyllyn makuuhuoneeseen, jotta voin säilyttää sillä tarvittavia tavaroita, sanoo Gustav ja osoittaa siroa valkoista hyllyä sängyn yläpuolella.
 

 
Martin Larsson med Gustav Salingre

Martin Larsson on hoitanut Gustav Salingrea jo monta vuotta. Kuva: Daniela Andersson

Kaikki asiakasta varten

Kaikesta näkee, että Gustav ja Martin tulevat hyvin toimeen. Luottamus ja osaaminen ovat hoitosuhteen lähtökohtia. Stellan hoitajat ovat läsnä, pitävät seuraa, ratkovat ristisanatehtäviä ja keskustelevat.

– Kaikki hoitajamme ovat erittäin ammattitaitoisia, ja asiakkaamme voi itse valita, haluaako hän hoitajakseen miehen vai naisen, kertoo Stellan Karoliina Nikitin.

Jos Gustavin olo on huono, hän voi hankkia kotihoitoa myös iltoihin.

– Kun kotiuduin sairaalasta lääkepumpun letkun vaihdosta, mikä on aika iso asia ja vaatii nukutusta, olin aika huonossa kunnossa. Silloin Martin kävi illalla auttamassa minut nukkumaan, sanoo Gustav.

Aina Martin ei tietenkään voi tulla paikalle. Silloin Gustavin luona käy tuttu sijainen.

– Me räätälöimme kaiken hoidon asiakkaiden toiveiden mukaan. Monella asiakkaalla on sekä aamu- että iltahoitoa. Lisäksi meiltä voi saada kotisairaalan palvelut, jotta ei tarvitse käydä sairaalassa, Karoliina sanoo.
 

Liikettä keholle ja mielelle

Gustav koettaa päivittäin käydä ulkona kävelemässä, ja toisinaan hän käy Martinin kanssa päiväretkillä Martinin kanssa.

– Kuntoni tulee huonontumaan ja tulen tarvitsemaan enemmän apua, mutta toivon pysyväni jaloillani niin pitkään kuin mahdollista, sanoo Gustav.

Gustav käy myös konserteissa ja elokuvissa, mutta tarvitsee aina saattajan. Sellaisen hän saa Martinista tai tuttavistaan tai sukulaisistaan.

Keskustelu Gustavin kotona soljuu sujuvasti kaikessa maan ja taivaan väliltä. Maalaukset ja koriste-esineet kertovat miehen rakkaudesta saaristolaiselämään. Se on heille Martinin kanssa yhteistä.

– Olen kasvanut ja elänyt saaristossa veneillen, ja se on minulle tärkeää, sanoo Gustav.

Lue kotihoidosta »

Kotihoidosta oikea ja luotettava apu arkeen – omien tarpeiden mukaan
Meiltä maksuton suunnittelukäynti ilman sitoumuksia