Itsenäisyyspäivä on täällä taas – näin saat juhlan tuntua kotiin ja ruokapöytään

 
Itsenäisyyspäivänä on mukava pysähtää arkea suurempien ajatusten äärelle, mutta miten kotiin voisi saada juhlan tuntua – vieläpä helposti ilman sen suurempaa vaivaa?

Kun Stellan kotisiivouksen asiantuntijat löivät päänsä yhteen, tuloksena oli paitsi vinkkejä koristeluun, myös näppärät puhdistusohjeet juhlapöydän yleisimpiin onnettomuustilanteisiin.

Tällä kertaa ideointiin osallistuivat Raija ja Jenni Tampereelta, Heidi Oulusta ja Nina ja Ville Helsingistä.
 

1. Valkoinen pöytäliina – ja miten se pelastetaan tahroilta

Itsenäisyyspäivän lounas-, päivällis- ja illallispöytään sopii hienosti valkoinen pöytäliina, jonka päälle voi pienilläkin palasilla rakentaa upealta näyttävän kattauksen, esimerkiksi sinisten lautasliinojen ja koristeiden avulla.

Pöytäliinan tai oman valkoisen vaatetuksen puolesta ei kannata stressata turhia. Jos sille läikähtää esimerkiksi punaviiniä, tahralle kannattaa ripotella nopeasti reippaasti suolaa, sillä suola imee viinin itseensä.

Suolahoidon jälkeen tahra kannattaa huuhdella kylmällä vedellä ennen pesemistä. Jos tekstiilin voi pestä pyykkikoneessa, sen voi laittaa valkaisuaineellisen pyykinpesuaineen kanssa koneeseen korkeimmassa hoito-ohjeen sallimassa lämpötilassa.

Jos tahra on ehtinyt kuivua, se kannattaa esikäsitellä tahranpoistoaineella tai nestemäisellä pyykinpesuaineella. Anna vaikuttaa hetki ennen valkaisuaineellisella pyykinpesuaineella pesemistä.
 

Hyvää itsenäisyyspäivää toivottaa Raijan juhlapöytä

Tällaisessa juhlapöydässä syötiin stellalaisen Raijan kotona Tampereella 100-vuotisen Suomen kunniaksi.
 

2. Kynttilät palamaan – steariininkin saa irti

Sinisillä ja valkoisilla kynttilöillä kotiin saa helposti itsenäisyyspäivän tuntua. Mutta mitä pitäisi tehdä, jos pöytäliinalle on valunut tai roiskunut steariinia?

  1. Raaputa varovasti kaikki irtoava steariini kankaasta esimerkiksi pöytäveitsellä. Kannattaa olla tarkkana, ettei kangas rikkoudu. Tehtävää voi helpottaa laittamalla pöytäliina hetkeksi pakastimeen.
  2. Laita tahran päälle imukykyinen paperi kuten talouspaperi.
  3. Silitä tahran kohtaa haaleahkolla raudalla. Steariini alkaa sulaa ja imeytyä paperiin. Raudan lämpöä voi hiljalleen nostaa.
  4. Kun kaikki steariini on irronnut, voi tahran tarvittaessa käsitellä tahranpoistoaineella ja sen jälkeen pestä normaalisti. Tahranpoistoaineen kanssa kannattaa kuitenkin olla tarkkana, sillä esimerkiksi pellava saattaa menettää alkuperäistä väriään liian vahvasta aineesta. Tahranpoistoainetta kannattaakin kokeilla ensin vaikkapa kankaan saumakohtaan.
     

3. Aterimet ja lasit juhlakuntoon – näin ne kiillotetaan

Itsenäisyyspäivän aterialle on mukava ottaa kodin hienompaa lasi- ja aterinvalikoimaa. Niiden puhdistamista varten voi etukäteen ostaa nukkaamattomat puuvillahanskat, joita voi ostaa kauppojen siivousvälineosastolta.

Hanskojen avulla lasit saa kiillotettua kiiltäviksi kuin ravintolassa. Jos pöytään tulee hopeisia aterimia, tarjoiluastioita tai kynttilänjalkoja, hanskat ovat loistava tapa puunata ne ilman, että ihon rasvat pääsevät kosketuksiin tummentumiselle herkän pinnan kanssa.

Hanskat ovat kätevät myös tavallisessa kodin siivouksessa, sillä niillä voi putsata myös kaihtimet. Jos kaihtimissa on tahroja, hanskat voi kostuttaa pesuaineliuokseen.
 

4. Kukkia ja koristeita väreissä kuin väreissä

Pöydän koristamiseen tuttu mutta aina yhtä toimiva tapa on tietenkin kukat. Kukka-asetelmia ja leikkokukkakimppuja löytää helposti sinivalkoisissa sävyissä, ja tietysti itsenäisyyspäivään sopii monet muutkin värit.

Neilikat, tulppaanit ja ruusut ovat aina näyttäviä, mutta yhtä lailla Suomea voi juhlistaa vaikka havuilla ja kanervilla.
 

5. Leipomatta hyvä tuoksu kotiin

Aina ei tarvitse leipoa saadakseen kodin tuntumaan nenässäkin hyvältä, sillä uunissa voi myös paahtaa kahvipapuja tai kardemummaa ihan vain tuoksutarkoituksissa.

Tilaa kotisiivous »

Tiesitkö, että Stellan siivouksiin saat aina 100 %:n tyytyväisyystakuun?
Jos et ole tyytyväinen työmme jälkeen, korjaamme puutteet maksutta.