Hoiva kotiin vai hoivakotiin? Vaihtoehtoja ikäihmisen asumiseen


Kun ikää tulee lisää, monenlaiset asiat voivat vaikeuttaa tutuksi tullutta arkea. Nurmikot jäävät leikkaamatta, portaat nousematta, pienellä painetut tekstit lukematta, kauppareissut käymättä, saunomiset saunomatta…

Silloin tulee varmasti mieleen, pitäisikö elämiseen ja asumiseen löytää apua.

– Joskus ihminen huolestuu itsestään ja joskus ensimmäisenä tuen tarpeen huomaakin joku läheinen. Vaikka asian puheeksi ottaminen voi tuntua hankalalta, rohkaistuminen kannattaa, sillä se on usein ensimmäinen askel sopivan avun löytämiseksi, sanoo Heidi Costiander-Horsmalahti Stellan Tampereen-seudun terveyspalveluista.

Asia on ajankohtainen yhä useammalle suomalaiselle, sillä viiden viime vuoden sisällä Suomen eniten kasvanut ikäryhmä on 70–79-vuotiaat, joiden määrä on lisääntynyt yli 50 000 henkilöllä.

Heidi Costiander-Horsmalahti

Siksikin niin ikääntyminen kuin hyvien vanhuusvuosien takaaminen on jo pitkään ollut näkyvä ja kuuluva keskustelunaihe sekä mediassa että politiikassa.

Mutta minkälaisesta avusta puhutaan, kun puhutaan asumisen avusta?
 

Kotihoito helpoin aloittaa – tarjolla apua juuri omien toiveiden mukaan

On tavallista, että ikäihmisen kotipalveluista ensimmäinen on kotisiivous. Siinä kotiin saa luotettavan ja ammattitaitoisen siivoojan, joka pitää huolta kodin siisteydestä silloinkin, kun sitä ei itse halua tai jaksa tehdä.

Kotiin on kuitenkin saatavilla paljon muunkinlaista apua. Silloin puhutaan usein kotihoidosta tai hoivasta.

– Asiakkaan toiveista riippuen kotihoidon palveluihin voi kuulua auttamista monenlaisissa arjen rutiineissa, kuten peseytymisessä, ruuanlaitossa, kauppareissuissa ja niin edelleen, Heidi Costiander-Horsmalahti kertoo.

Apu voi olla myös esimerkiksi lääkkeiden ottamisesta huolehtimista, saattokäyntejä lääkäriin tai teatteriin tai vaikka ulkoiluretkiä suosikkimetsiin.

– Kotihoidon palvelut voivat olla todella monipuolisia ja ne suunnitellaan juuri asiakkaan omien tarpeiden mukaan. Kynnys on siis matalalla, joten kun vähänkään tuntuu, että jossakin voisi joku olla avuksi, kannattaa ottaa yhteyttä vaikka juuri meihin täällä Stellalla, Heidi sanoo.

Palvelu aloitetaan usein 1–2 käynnillä viikossa, ja käyntejä voidaan lisätä milloin vain asiakkaan niin halutessa. Tarvittaessa käyntejä voi olla päivittäin useitakin ja aina asiakkaan toivomina kellonaikoina, joten kotihoidon palveluilla kotiin on saatavilla kattava ja aina henkilökohtainen tuki.
 

Kotihoidon ammattilainen on läsnä lämmöllä ja ammattitaidolla
 

Muutto palvelutaloon palvelujen äärelle

Joskus paras ratkaisu on muutto palvelutaloon. Palvelutalossa oma koti on muuten kuten tavallinen vuokra-asunto, mutta talossa on yhteisiä tiloja esimerkiksi ruokailua varten ja palvelukeskus, jolta voi tilata samanlaisia palveluja kuin kotihoidolta.

– Stellalla ei ole palvelutaloja, mutta meillä on paljon niissä asuvia asukkaita. Joku tilaa meiltä kotihoidon lisäpalveluita ja toinen kotisairaanhoitoa, ja vakiovarustukseen kuuluva turvapuhelin ja siihen kuuluva ympärivuorokautinen päivystys on monissa taloissa Stellalta. Palvelemme siis päivittäin myös palvelutalojen asukkaita, Heidi kertoo.

Palvelutalo on hyvä vaihtoehto silloin, kun haluaa muuttaa lähemmäs palveluita ja löytää mieluisalla paikalla olevan talon ja asunnon, jota voi hyvillä mielin kutsua omaksi uudeksi kodiksi.

– Jos muuttaminen ei kuitenkaan innosta, voi miettiä myös sitä, pystyisikö kotihoidon palveluja lisäämällä saada ne edut, joita palvelutalostakin löytyy. Näissä asioissa ei ole kaikille yhteistä parasta tapaa, vaan ihmisen kannattaa ajatella aina omia toiveitaan ja tarpeitaan, Heidi miettii.
 

Hoivakodissa hoivaa ympäri vuorokauden – saatavilla myös kotihoitoon

Jos ihmisen toimintakyky heikkenee niin, ettei hän voi asua omassa kodissa eikä pärjää itsenäisesti palvelutalossakaan, on aika muuttaa hoivakotiin. Hoivakoteja kutsutaan myös hoitokodeiksi ja joskus vanhainkodeiksi.

– Moni hoivakoti on hyvin pidetty ja arvostettu, mikä voi näkyä niinkin, että niistä joutuu odottamaan paikkaa harmillisen pitkään, Heidi sanoo.

Hoivakodissa saa ympärivuorokautista hoivaa ja huolenpitoa, jota esimerkiksi muistisairautta sairastava ihminen tarvitsee. Hoito on laitoshoitoa, mutta hoivakodeissa halutaan yleensä luoda mahdollisimman kodinomainen ympäristö.

– Jos hoivakotipaikkaa on hankkimassa itse maksettuna, vaihtoehto voi löytyä myös meiltä Stellalta. Saamme nopeallakin aikataululla kokoon ympärivuorokautisen hoidon tiimin, joka voi työskennellä paitsi kellon ympäri, myös sovitusti lyhyempiä mutta silti pitkiä aikoja kerrallaan asiakkaan ja hänen omaistensa toiveiden mukaan.
 

Mikä ratkaisu minulle tai läheiselleni?

Kun on aika miettiä uusia asumisratkaisuja, on tiedon hankkiminen onneksi helppoa.

– Liikkeelle voi lähteä esimerkiksi kutsumalla meidät ilmaiselle suunnittelukäynnille ilman sitoumuksia. Tulemme mielellämme esittäytymään ja käymään läpi, minkälaisia ajatuksia ja kysymyksiä asiakkaalla ja hänen omaisillaan on, Heidi Costiander-Horsmalahti kertoo.

– Suunnittelukäynnillä teemme myös palvelusuunnitelman, johon voi tutustua käyntimme jälkeen kaikessa rauhassa ja johon voi tietenkin tehdä muutoksiakin. Toisaalta jos asiakas haluaa, palvelusta voidaan sopia jo suunnittelukäynnillä ja saada se nopeasti käyntiin.
 

Lue kotihoidosta »

Kotihoidosta oikea ja luotettava apu arkeen – omien tarpeiden mukaan
Meiltä maksuton suunnittelukäynti ilman sitoumuksia