”Juo vaikka ei janota” – muista huolehtia nestetasapainosta kesän helteillä


Kun lämpömittarin lukema kohoaa päälle 25 °C:n, on virallisesti hellekeli. Joistakin se on ihanaa ja joistakin tukalaa, mutta yksi asia on kaikille sama: nestetasapaino on syytä pitää kunnossa.

Katarina Kause

– Ihminen tarvitsee noin kaksi litraa vettä päivässä, ja helteillä tarve lisääntyy, muistuttaa palveluesimies Katarina Kause Stellan terveyspalveluista.

Tavallisesti päivittäisestä vedentarpeesta puolet tulee ruuasta ja puolet juomasta. Helteillä pitää lisätä juomista.

Nestetasapaino vaikuttaa ihmisen elimistön toimintaan monella oleellisella tavalla, ja jos jättää juomatta, nestetasapainon vajaus nostaa kehon sisälämpötilaa ja heikentää lihasten toimintakykyä. Siis uuvuttaa.

– Hyvä ohje on, että juo vaikka ei janota. Suosittelemme ihan tavallista vesijohtovettä, joten sitä kannattaa aina pitää mukana ja saatavilla, Katarina sanoo.
 

Nestetasapainon ylläpitämiseen voi tarvita apua

Yksi Stellan kotihoidon hoitajien työtehtävistä on huolehtia asiakkaiden nestetasapainon ylläpidosta. Siitä huolehditaan keskellä kylmintä talveakin, mutta helteillä siihen kiinnitetään erityistä huomiota.

– Asiakkaita on erilaisia, joten jokaisen kanssa koetetaan löytää asiakkaalle sopivin tapa. Voimme esimerkiksi asetella juomia valmiiksi esille tai jääkaappiin tai tarjota ruuaksi paljon vettä sisältäviä ruokia kuten hedelmiä, Katarina kertoo.

– Joskus opastamme ja muistutamme vedenjuonnin tärkeydestä, ja joskus on hyvä vaikka pitää ihan kirjaa siitä, kuinka paljon asiakas on juonut. Se voi olla tueksi niin asiakkaalle itselleen kuin muille häntä hoitaville kuten toisille hoitajille, puolisolle tai muille omaisille.
 

Lue kotihoidosta »

Kotihoidosta oikea ja luotettava apu arkeen – omien tarpeiden mukaan
Meiltä maksuton suunnittelukäynti ilman sitoumuksia