Etikalla käyttöä siellä sun täällä – näin pidät sillä kotia puhtaana

 
Etikka on nestettä ja ruokasooda valkoista jauhetta, mutta niitä yhdistää muutama asia: ne ovat monessa kodissa tuttuja aineita, joilla on monenlaisia kodinhoidollisia ominaisuuksia. Koska viimeksi käsittelimme ruokasoodaa, on nyt aika käydä etikan kimppuun.
 

Etikka keittiössä

Etikka toimii hienosti kahvinkeittimen puhdistukseen. Täytä vesisäiliö puoliksi vedellä, puoliksi etikalla, ja laita kone käyntiin. Anna nesteen keittyä puoleen väliin ja pysäytä sitten ohjelma puoleksi tunniksi ennen kuin annat koneen jatkaa loppuun. Huuhtelu hoituu sen jälkeen keittämällä koneessa yhden tai kaksi pannullista puhdasta vettä.

Saman puhdistuksen voi tietysti tehdä vedenkeittimelle: puolet vettä, puolet etikkaa ja neste kiehumaan. Anna jäähtyä ja huuhtele keittämällä perään annos vettä.
 

 
Joskus juomalasit sumentuvat kalkkipitoisessa konetiskissä, mutta onneksi hätä ei ole kummoinenkaan: kun upotat lasit viideksi minuutiksi etikkaan, ne kirkastuvat helposti huuhtelun ja mikrokuituliinalla kuivaamisen jälkeen.

Yhtä lailla etikka tekee selvää jälkeä keittiön muista kalkkitahroista tiskialtaassa ja rosteritasoilla, mutta älä käytä etikkaa marmoripinnoilla – niille se ei sovi.
 

Etikka suihkussa

Etikasta on iloa suihkussakin. Jos käsisuihku on päässyt kalkkeutumaan, puhdistat sen kaatamalla muovipussiin puolet etikkaa, puolet vettä, ja upottamalla käsisuihkun pään nesteeseen. Tiivistä pussin suu ja odota tunnin verran, niin pääset pyyhkimään liat helposti pois.

Etikalla saa putsattua myös suihkukaapin saippuatahrat ja suihkuverhonkin, jos sekoittaa vähän etikkaa veteen ja antaa verhon liota nesteessä tunnin verran ennen kone- tai käsipesua.

Kannattaa huomata, että etikkaa ei kannata käyttää suihkutiloissa laattojen putsaamiseen, sillä etikka voi syövyttää saumoja.
 

Etikka pyykkihuollossa

Etikka auttaa myös pyykkihuollossa. Se toimii ekologisena huuhteluaineena, joka tekee pyykistä pehmeää ja auttaa pitämään värit ja tuoksun hyvänä. Sopiva annostelu huuhteluainelokeroon on noin yhden desilitran verran. Jos kostea pyykki tuoksuu vielä etikkaiselta, niin ei huolta – haju haihtuu kyllä.

Jos jokin vaate on käytön jälkeen hikinen ja tahrainen, sitä voi liottaa etikkavedessä ennen pesua. Jokaista vesilitraa kohden kaada veteen yksi desilitra etikkaa.
 

Etikka ikkunoissa ja peileissä

Ikkunat ja peilitkin saa pestyä etikan avulla. Kaada ämpäriin muutama litra lämmintä vettä ja perään muutama ruokalusikallinen etikkaa, kostuta sieni nesteeseen ja pyyhi. Sen jälkeen pinnat voi kuivata ikkunankuivaimella. Muista, että pesuveden likaantuessa se kannattaa vaihtaa – likaisella vedellä ei saa puhdasta jälkeä.

 

Joko olet kuullut Stellan H2O-siivouksesta – kemikaalittomasta pesusta ilman pesuaineita? Lue, miten puhdasta ja kiiltävää tulee UltraH2O-pesussa »

Tilaa H2O-siivous »

Uusi tapa siivota ilman kemikaaleja ja puhdistusaineita
Allergia- ja yliherkkyyskotien suosima