Apua vanhemmille tai isovanhemmille? Näin hyödynnät kotitalousvähennystä

 
Tiesitkö, että kotitalousvähennyksen avulla voit helpottaa myös vanhempasi ja isovanhempasi arkea? Omassa kodissasi tai mökilläsi tehtävien kotipalvelujen lisäksi voit hyödyntää kotitalousvähennystä vanhempiesi ja isovanhempiesi kotona tehtävissä töissä.

Voit siis ostaa vaikkapa äidillesi kotisiivouksen tai isoisällesi kotihoidon palveluita ja vähentää maksut omassa verotuksessasi. Seuraavaksi esittelemme kaksi esimerkkiä, miten kotitalousvähennys otetaan avuksi arkeen. Esimerkit on laskettu vuoden 2019 kotitalousvähennyksen tiedoilla.
 

Kotisiivouksella puhtaampi arki

Siivoaminen voi olla reipasta tekemistä ja mieluista ajanvietettä omasta kodista nautittaessa, mutta toisinaan se voi käydä turhan rankaksi tai siihen olisi muuten vain mukava saada apua.

– Vanhemmalleen tai isovanhemmalleen voi tilata esimerkiksi perusteellisen, neljän viikon välein tehtävän siivouksen. Se on vähän isompi perussiivous, josta on apua pitkälle, sanoo Stellan kotisiivouksen palveluesimies Kristiina Kieloaho.

– Kun ammattilaisen käsissä kodin erilaiset materiaalit pysyvät puhtaana ja kunnossa, asukkaalle itselleen jää vähemmän tekemistä siivousten välillä. Ja siivousten välejä voi tietenkin tihentää omien tarpeiden mukaan.

Esimerkiksi 58 neliön asunnon säännöllisen kotisiivouksen käyntikerta kestää yleensä noin kolme tuntia. Kolmen tunnin siivous maksaa kotitalousvähennyksen jälkeen pääkaupunkiseudulla 68,85 ja muilla palvelualueillamme 59,85 euroa.
 

Kotihoidolla mukavampi elämä

Koska kotitalousvähennyksen voi tehdä kotihoidonkin palveluista, palvelujen tilaaminen on edullista myös silloin, kun haluaa hankkia esimerkiksi kunnallisen tai palvelusetelillä hankitun kotihoidon lisäksi enemmän apua tai tukea.

– Yksikin tunti viikossa mahdollistaa vaikkapa mukavan ulkoilu- ja rupattelukäynnin tai aivonystyröitä kutittelevan sanaristikkotuokion. Palvelusuunnitelma tehdään tietysti täysin hoidettavan asiakkaamme ja hänen omaistensa toiveiden mukaan, kertoo Katarina Kause Stellan kotihoidosta.

Stellan kotihoito suunnitellaan maksuttomalla suunnittelukäynnillä, joka ei sido palvelun tilaamiseen. Itse hankittuna kotihoidon palvelut maksavat kotitalousvähennyksen jälkeen palvelualueesta riippuen 17–24,50 euroa tunnilta.

 

Mikä kotitalousvähennys oikein onkaan?

Kotitalousvähennys on verovähennys, jonka voi tehdä omassa verotuksessa erilaisista kotipalveluista. Kotisiivouksen ja kotihoidon lisäksi Stellan palveluista voi ilmoittaa kotitalousvähennykseen myös muuttosiivouksen ja arvonlisäverottoman kotipalvelun maksut.

Lue lisää kotitalousvähennyksestä »

Kotitalousvähennys »

Arkea helpottava veroetu
Hyöty tilille vaikka heti seuraavasta palkasta alkaen