Onko ikää mittarissa? Viisi ohjetta liikuntaharrastuksen aloittamiseen

 
Aina on hyvä aika aloittaa liikunnan harrastaminen ja harjoittelun tuloksista nauttiminen. Liikkuminen ja aktiivisuus ovat tärkeitä tekijöitä terveyden ja elämänlaadun ylläpitämisessä kenelle tahansa, ja aivan erityisen tärkeitä ne ovat ikäihmisille.

Kynnys aloittamiseen voi kuitenkin olla korkea esimerkiksi pelkojen tai kroonisten terveysongelmien vuoksi. Siksi listasimme viisi ohjetta, joiden avulla harrastaminen on helpompi saada kunnolla käyntiin.
 

1. Aloita hitaasti

Innostuminen on hyvästä, mutta järki on syytä pitää aina mukana. Jos ei ole tottunut liikkumaan, pitää omalle keholle antaa aikaa tottua. Liiallinen into uudessa harrastuksessa voi johtaa loukkaantumisiin, ja loukkaantumiset merkitsevät usein liikkumisen vähenemistä entisestään.

Harrastaminen kannattaa aloittaa hitaasti ahnehtimatta: pienestä liikkeelle lähteminen luo pohjan, jonka varaan on myöhemmin hyvä rakentaa.

Siksi ennen harrastamisen aloittamista kannattaa kysyä neuvoja terveydenhoidon ammattilaisilta. Lääkäriltä saa varmasti hyödyllisiä vinkkejä juuri oman kehon ja tilanteen perusteella.
 

2. Liiku päivittäin ja liiku oikein

Säännöllisyys on liikkumisessa tärkeää, joten itselle sopivaa harjoittelua pitäisi tehdä päivittäin. Viisikin minuuttia suunniteltua liikuntaa päivässä on hyväksi ja luo pohjaa harrastamisen lisäämiselle tulevaisuudessa. Säännöllinen harjoittelu parantaa mieltä, antaa energiaa, helpottaa painonhallintaa, auttaa nukkumaan paremmin ja vähentää esimerkiksi sydänsairauksien riskiä.

Säännöllisyyden lisäksi on tärkeää liikkua oikein. Siihen on helppo ratkaisu: tietoa oikeasta, tehokkaasta ja itselle sopivasta liikkumisesta saa esimerkiksi fysioterapeutilta tai osallistumalla ikäihmisille tarkoitettuun ohjattuun liikuntaan.

Mutta mitä pitäisi tehdä, jos säännöllinen harrastaminen osoittautuu vaikeaksi? Miten liikunnasta voi tehdä itselleen tavan? Helppoa ja aina toimivaa ratkaisua ei ole, mutta uuden tavan omaksuminen voi onnistua esimerkiksi tekemällä siitä osan aamun rutiineja. Jos kävelylenkki kuuluu aamuun kuin aamiainen tai hampaiden pesu, se pysyy helpommin säännöllisenä arjen palasena.
 

Liikkumassa metsässä

3. Venyttele

Älä unohda venyttelyä! Liikunnasta tulee usein ensin mieleen kestävyyttä parantavat harjoitukset, mutta myös taipuisuus on tärkeää.

Venytellä saa vasta lihasten lämmittyä, joten ennen venyttelyä pitää muistaa liikkua. Venyttely ilman lämmittelyä saattaa aiheuttaa harmillisia loukkaantumisia.
 

4. Kolme hyvää harjoitusmuotoa

Kestävyyden ja taipuisuuden lisäksi myös voima ja tasapaino ovat tärkeitä ikäihmisen liikuntakyvyn vahvistamisessa. Tässä kolme hyvää tapaa harjoituttaa omaa kehoaan:

Painoharjoittelu kevyillä painoilla
Lihasvoiman avulla on helpompi pärjätä arjessa. Ikäihmisten pitäisi tavoitella kaikkien päälihasryhmien harjoituttamista vähintään kaksi kertaa viikossa 30 minuutin ajan ja välttää samojen lihasryhmien harjoittamista peräkkäisinä päivinä. Painoharjoittelun voi aloittaa helposti vaikka 500 gramman tai yhden kilon painoilla.

Vesiliikunta
Vedessä pystyy harjoittelemaan monipuolisesti usein silloinkin, kun se maalla seisoen on hankalaa vaikkapa nivelkipujen vuoksi. Kykyjensä mukaan ikäihmiset voivat aloittaa vesikävelyllä ja edetä toisiin harjoittelumuotoihin. Kannattaa selvittää, minkälaisia mahdollisuuksia harrastamiseen ja ohjattuun liikuntaan tarjotaan omassa lähiuimahallissa.

Jooga
Jooga on erinomainen liikuntamuoto myös ikääntyville, ja sen harrastamiseen tarjoutuukin ilahduttavan paljon tilaisuuksia esimerkiksi yhdistysten, liikuntaseurojen, kansalaisopistojen, seurakuntien ja kuntosalien järjestämänä. Joogakursseista kannattaa valita senioreille tarkoitetut ryhmät.
 

5. Kuuntele kehoasi

On ihan tavallista, että liikuntaharrastuksen aloittamiseen liittyy pieniä kipuja ja epämukavaa tunnetta, mutta terävän kivun tai nivelkivun tullessa harjoittelu pitää lopettaa tai sitä vähentää.

Suorituksia tehtäessä nivelten pitäisi olla taivutettuna ja liikkeiden pitäisi olla hitaita, tasapainoisia ja hallittuja, sillä äkkinäiset liikkeet tai nivelten lukittuminen voi johtaa loukkaantumisiin. Ikäihmisten liikunnassa laatu on aina tärkeämpää kuin määrä.
 

Muista! Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa liikuntaa. Se pitää mielen virkeänä ja kehon aktiivisena ja auttaa nauttimaan elämästä enemmän.

Tilaa fysioterapia »

Haluatko fysioterapian tai kuntoutuksen helposti kotiisi?
Tilaa tai kysy lisää terveyspalveluidemme asiakaspalvelusta