Suojaa punkkeja vastaan: TBE-rokotus helposti kotona tai töissä

Tilaa punkkirokotus kotiin tai työpaikalle! Saat TBE-rokotteen ja kokeneen sairaanhoitajamme rokotuskäynnin hintaan 119 €. Samalla käynnillä esimerkiksi perheellesi, työkavereillesi tai matkakumppaneillesi annettujen TBE-rokotusten hinta 45 € / annos. Tilaa rokote soittamalla numeroon 010 633 8585.

Puutiaisaivotulehdus eli TBE on punkkien levittämä neurologinen sairaus, jota kutsutaan myös puutiaisaivokuumeeksi ja Kumlingen taudiksi. Se on TBE-viruksen aiheuttama keskushermoston infektio, joka tarttuu virusta kantavan punkin syljestä.

Tartunta voi tapahtua nopeimmillaan jo muutamassa minuutissa punkin pureman jälkeen, eli punkin irrottaminen ei suojaa tartunnalta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan oireita ilmenee 10–30 prosentilla tartunnan saaneista, ja oireita saaneista 20–30 prosenttia sairastuu varsinaiseen aivotulehdukseen.

Suurelle osalle tulehdukseen sairastuneista tulee pitkäkestoisia keskushermosto-oireita ja pysyviä oireita jopa 10 prosentille. Tyypillisiä oireita ovat ärtyneisyys, muistivaikeudet, kuulovauriot, raajan halvaukset ja lihasheikkous.

Ota yhteyttä

Ja kysy miten voimme auttaa arjessasi.

Soita 010 633 8585

tai jätä yhteystietosi

Niin kerromme mielellämme lisää palveluistamme.

Rokotukset myös kaveriporukoille

Silloin kun teille sopii: rokotuskäynnit isollekin ryhmälle – ja vaikka työpaikalle

Stellan sairaanhoitajan voi tilata rokotuskäynnille kotiin, työpaikalle tai vaikka hotellille. Voimme rokottaa kerralla isommankin ryhmän, joten perheen, työkavereiden tai vaikkapa matkaseurueen rokottaminen käy helposti. Punkkirokotusten lisäksi voimme antaa muitakin rokotteita, esimerkiksi hepatiitteja tai jäykkäkouristusta vastaan. Katso kaikki rokotteemme »

Punkkirokotteen hinta 45 € per annos. Hintaan lisätään myös sairaanhoitajan käyntimaksu 74 € per 60 minuuttia. Tässä esimerkit kustannuksista – rokotettavien määrää ei ole rajattu.

Rokotettavia Hinta per henkilö
1 119 € / hlö
2 82 € / hlö
3 69,6 € / hlö
4 63,5 € / hlö
5 59,8 € / hlö
6 57,3 € / hlö
Suomessa puutiaisaivokuumetta esiintyy etenkin rannikko- ja saaristoalueilla

Kenen kannattaa hankkia rokote?

Rokotetta suositellaan henkilöille, jotka oleskelevat alueilla joilla puutiaisaivokuumeen esiintymistiheys on merkittävä. Tällaisia alueita Suomessa ovat erityisesti saaristo- ja rannikkoalueet. Rokote suojaa myös matkailijaa, sillä puutiaisaivokuumetta esiintyy paljon Baltian maissa ja Keski-Euroopassa.

Puutiaisaivokuume aiheuttaa hankalimpia oireita ikääntyneillä, kun taas aivan pienillä lapsilla oireet jäävät usein lieviksi. Rokote voidaan antaa lapsille jo 1-vuotiaasta alkaen. Ikääntyneille, riskialueilla oleskeleville suositellaan perussuojan jälkeisen tehosterokotteen ottamista aina kolmen vuoden välein.

TBE-rokotetta ei tule antaa alle vuoden ikäisille lapsille eikä henkilöille, jotka ovat aiemmin saaneet TBE-rokotteesta vakavan allergisen reaktion. Kuumeisen infektion aikana rokotteen ottamista kannattaa siirtää.

Kananmuna-allergia ei ole este rokotteen ottamiselle, mutta TBE-rokotteen annosruiskussa on lateksikumia, mikä tulee huomioida lateksiallergiasta kärsivillä.

Punkkirokotuksella kesäpoluille levollisemmin mielin

Kuinka rokotesuoja toimii?

Aikuiset ja lapset rokotetaan kolmesti perussuojan aikaansaamiseksi. Täysi suoja puutiaisaivokuumetta vastaan muodostuu kahden viikon kuluttua toisen rokoteannoksen saamisesta.

Toinen rokote voidaan ottaa 1–3 kuukauden kuluttua ensimmäisestä annoksesta. Tarvittaessa toinen annos voidaan antaa jo kahden viikon päästä ensimmäisestä rokotteesta. Kolmas rokoteannos tulee ottaa 5–12 kuukauden kuluttua toisesta annoksesta.

Ensimmäinen tehosteannos suositellaan otettavaksi kolmen vuoden kuluttua. Kolmella ensimmäisellä rokotteella hankittua perussuojaa ei siis tarvitse toistaa vuosittain. Ensimmäisen tehosteannoksen jälkeen rokotus suositellaan toistettavaksi viiden vuoden välein.

Tältä näyttää punkki

Mitä muuta kannattaa huomioida?

TBE-rokote ei suojaa punkin puremalta eikä puutiaisten levittämältä borrelioosilta. Borrelioosi hoituu yleensä tehokkaasti antibioottihoidolla, mutta tartunnan toteamisessa helpottaa, jos tietää tulleensa punkin puraisemaksi.

Riskialueilla liikkuessa on hyvä rokotteesta huolimatta muistaa tarkistaa iho säännöllisesti punkin puremien varalta.

Lue lisää TBE-rokotteesta ja puutiaisaivokuumeesta THL:n sivustolta »

Tilaa rokotus helposti täyttämällä lomake

  • Täytä lomake, niin otamme yhteyttä!
  • Voit tilata punkkirokotteen myös verkkokaupastamme
  • Voimme hoitaa samalla myös muut tarvittavat rokotukset
  • Jäikö kysyttävää? Soita asiakaspalveluumme 010 633 8585