Kotitalousvähennys on 50 %:n verovähennys

 
Kotitalousvähennys muuttuu 1.1.2020. Ensi vuonna vähennys on 40 % ja enintään 2250 euroa vuodessa. Tämän sivun esimerkit koskevat vuoden 2019 verotusta.

Kotitalousvähennys on verovähennys, jonka voi tehdä kotona teetettävästä kotitaloustyöstä. Vähennyksen voi tehdä vain työstä, ei materiaalikuluista tai tarvikkeista. Vähennykseen oikeuttavaa työtä on esimerkiksi

Kotitalousvähennys on 50 % työn hinnasta. Vähennyksessä on vuodessa 100 euron omavastuu, joten vähennyksen toteutuva palautusprosentti riippuu töiden kokonaissummasta esimerkiksi näin:

Vuoden maksut yhteensä Veronpalautus Palautusprosentti
500 € 250 € - 100 € = 150 € 30 %
1000 € 500 € - 100 € = 400 € 40 %
2500 € 1250 € - 100 € = 1150 € 46 %
5000 € 2500 € - 100 € = 2400 € 48 %

Vuonna 2019 verotuksessa voi saada vähennyksinä enintään 2400 euroa.

Vähennys on henkilökohtainen, joten puolisot voivat vähentää vuodessa yhteensä 10 000 euron maksut.

Ota yhteyttä

Haluatko kysyä lisää tai tehdä tilauksen? Soita meille!

Soita 020 768 9788

Jätä yhteydenottopyyntö!

Näin kotitalousvähennyksen saa heti verokortilla

Näin kotitalousvähennyksen saa heti verokortilla

 
Saat kotitalousvähennyksen, kun ilmoitat teettämäsi työt verottajalle netissä tai veroilmoituksessasi. Jos haluat vähennykset heti verokortillasi, toimi näin:

  1. Maksa teettämästäsi työstä tullut lasku
  2. Ilmoita maksusta verottajalle netissä
  3. Tilaa ilmoituksen yhteydessä uusi verokortti

Näin vähennys huomioidaan heti ja veroprosenttisi laskee.

Näin kotitalousvähennyksen saa ennakkoon

Näin kotitalousvähennyksen saa ennakkoon

 
Kun sinulla on säännöllinen palvelusopimus tai muuten tiedät, kuinka paljon tulet maksamaan kotitalousvähennykseen oikeuttavia töitä, voit ottaa ne huomioon myös ennakkoon ennen laskujen maksamista:

  1. Ilmoita tulevien maksujen kokonaissumma sekä ensimmäinen ja viimeinen maksupäivä verottajalle netissä
  2. Tilaa ilmoituksen yhteydessä uusi verokortti

Näin veroprosenttisi laskee ja huomioi koko vuoden maksut.

Näin varmistat, että työ on vähennyskelpoista

Näin varmistat, että työ on vähennyskelpoista

 
Kotitalousvähennyksen voi saada vain kotona tai vapaa-ajan asunnolla tehtävästä kotitaloustyöstä kuten siivouksesta, lastenhoidosta, kotihoidosta tai remontoinnista.

Oletko teettämässä jotain muuta? Katso tarkempi lista vero.fi-sivustolla »

50 prosentin kotitalousvähennyksen voit tehdä, kun ostat työn yritykseltä. Ennen sopimuksen tekemistä tarkista ytj.fi-sivuston yrityshaulla, kuuluuko yritys ennakkoperintärekisteriin. Yrityksen pitää kuulua rekisteriin sillä hetkellä, kun sopimus tehdään.

Jos et osta työtä yrittäjältä vaan palkkaat työntekijän, voit vähentää kotitalousvähennyksellä 20 % maksamastasi palkasta sekä palkkaan liittyvät työnantajan sivukulut

Näin autat vanhempiasi

Näin autat vanhempiasi kotitalousvähennyksen avulla

 
Oman kotisi ja vapaa-ajan asuntosi lisäksi voit vähentää vanhempiesi ja isovanhempiesi kotona teettämäsi työn. Voit siis tilata heille kotisiivouksen, kotihoitoa tai ehtojen täyttyessä arvonlisäverotonta kotipalvelua ja vähentää työt omassa verotuksessasi.

Huomaa, että vähentää voi vain työn osuuden: vaikkapa siivouksessa ja kotihoidossa laskutetaan pääsääntöisesti vain työstä, mutta remonteissa loppusummaan sisältyy usein esimerkiksi tarvikkeita ja kalusteita.

Näin vähennys kannattaa

Näin vähennys kannattaa jakaa puolison kanssa

 
Kotitalousvähennys tehdään henkilökohtaisessa ansiotuloverotuksessa, ja suurin vuotuinen vähennyskelpoinen määrä yhdelle ihmiselle on 5000 euroa.

Jos teetätte puolison tai asuinkumppanin kanssa töitä alle 5000 eurolla, kotitalousvähennys kannattaa tehdä vain toisen verotuksessa. Silloin maksatte 100 euron omavastuun vain kerran. Jos töiden määrä on yhteensä 5000–10 000 euroa, voitte jakaa laskut haluamallanne tavalla.

Jos lapsenne saa ansiotuloja ja osallistuu töiden kustannuksiin, myös hän voi tehdä kotitalousvähennyksen verotuksessaan.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Miten kotitalousvähennys muuttuu vuonna 2020? Ensi vuonna kotitalousvähennyksen vähennysprosentti tulee olemaan 40 % ja suurin vähennyksellä palautettava määrä 2250 euroa. Lue muutoksen vaikutuksista kotipalvelujen asiakkaille:

Sain lahjakortin. Voinko vähentää lahjakortilla maksamani työt kotitalousvähennyksellä?
Kyllä voit. Lahjakortilla maksettaessa vähennyksen voi tehdä nimenomaan lahjan saaja. Lahjakortin ostaja ei saa vähennystä.

Asun vuokralla. Vaikuttaako se kotitalousvähennykseen?
Ei vaikuta. Kotitalousvähennyksen saa omassa kodissa tai vapaa-ajan asunnossa teetetyistä töistä riippumatta siitä, onko asunto tai mökki oma tai vuokrattu.

Voiko kanssani asuva lapseni tehdä kotitalousvähennyksen?
Kyllä voi, jos hänellä on ollut ansiotuloja ja hän on osallistunut vähennykseen oikeuttaviin kuluihin.

Olen eläkeläinen. Voinko käyttää kotitalousvähennystä?
Kyllä, eläketulojen verotuksessa voi tehdä kotitalousvähennyksen samalla tavalla kuin ansiotuloista.

Vaikuttaako vähennykseen, jos saan jotakin tukea?
Kotitalousvähennystä ei voi tehdä, jos saa samaan työhön omaishoidon tukea, lasten kotihoidon tukea tai yksityisen hoidon tukea. Myös palveluseteli, myönnetty palkkatuki tai korjausavustus estävät kotitalousvähennyksen käyttämisen.

Minä vuonna saan vähennyksen?
Saat vähennyksen siltä vuodelta, kun olet maksanut yrityksen laskun tai työntekijän palkan. Saat vähennyksen joko heti verokortillasi tai verovuoden veroilmoituksessasi.

Unohdin hakea vähennystä. Voinko hakea sitä jälkikäteen?
Kyllä. Verotukseen voi hakea muutosta oikaisuvaatimuksella. Siitä kannattaa kysyä lisätietoja verottajalta.

Jätä yhteydenottopyyntö

Jäikö jokin mietityttämään kotitalousvähennyksessä tai haluatko lisätietoja Stellan palveluista? Jätä tietosi meille tällä lomakkeella, niin otamme yhteyttä!